СТРАНИЦИ

УСПЕЛИТЕ

потрет на Мирислав Ангелов

Сбъдването на една мечта: Пътят от гетото до Хипократовата клетва

Първата публикация за Мирослав Ангелов откриваме през далечната 2011 година в рубриката ЛИЧНИТЕ ИСТОРИИ НА РОМСКИТЕ СТУДЕНТИ В МЕДИЦИНСКИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ на сайта amalipe.bg

Запознайте се с Миро….

– Миро разкажи ни за твоя път в образованието. През какви трудности си преминал през всичките години в училище после в университета и успехите разбира се, с които може да се похвалиш?

– Винаги съм знаел, че ще се занимавам в бъдеще със здравеопазване и винаги мечтата ми е била да бъда лекар още от съвсем малък и всячески съм се стремял да постигна тази мечта. Било ми е трудно, защото съм завършил в кварталното циганско училище, след това трябваше да премина в друго училище, и след това трябваше да се явя на кандидат-студентски изпит. Малко преди изпитите почина майка ми и тогава мотивацията ми беше снижена, след което намерих някакви сили, явих се на кандидат-студентски изпити и бях приет в медицински колеж ‘’Йорданка Филаретова’’ – София. Завърших отлично и след това работих известно време по специалността като лаборант. След това се явих на едни кандидат – студентски курсове, организирани от Фондация “Здравни проблеми на малцинствата”, при което бях подготвен добре за кандидатстването в университета. Исках специалност „Медицина“. Явих се и на общо основание бях приет “Медицина” в три медицински университета. Избрах да запиша в София и в момента съм студент IV-ти курс. Винаги ми е било трудно, но трудностите винаги са ме привличали и са ми давали повече мотивация. В момента също изпитваме трудности в обучението, но такъв е пътят на един бъдещ лекар. Мотивацията ни се повишава, защото знаем, че с нашето образование в бъдеще ще подпомогнем здравната система, която е не само за ромската общност, а за обществото ни като цяло.

– Какви са плановете ти за бъдещето и кариерата?

Мирослав в студентските си години

– В бъдеще предвиждам да завърша успешно образованието си, в момента се справям добре благодарение на стипендиантската програма. Надявам се като завърша образованието си като лекар да специализирам кардиология, магистратура като лекар. После се виждам не като кабинетен лекар, а като лекар, който работи между хората и споделя техните проблеми, и общо взето искам да има динамика. Едно различно ежедневие, добро развитие и практикуване в България.

– А какво ти дава мотивация да продължиш да се развиваш?

– Мотивацията ми по скоро е на лична основа. Тя е свързана с това, че много голяма част от хората търпят бичовете на сърдечно – съдовите заболявания и въобще досегът до хората, работата с тях, това да ги изслушаш, и да бъдеш част от техните съдби и истории, и усета, и вътрешната мотивация, че можеш да им помогнеш, са все водещи неща за моята мотивация.

Втората публикация е като разказ с продължение и … щастлив край. Репортажът е на Кристина Газиева в новините на бТВ

Сбъдването на една мечта: Пътят от гетото до Хипократовата клетва

Загубил родителите си заради сърдечно-съдови заболявания и отгледан от баба си, днес д-р Мирослав Ангелов е кардиолог

Когато преди години се срещнахме с Мирослав, той беше студент по медицина в първи курс. Момче от ромски произход, отгледано от баба си, момче с големи мечти и амбиции.

„Аз още отсега знам с какво искам да се занимавам и това определено е кардиология”, ни сподели Миро още през 2012 г.

Мирослав получава своята диплома

И така бързал с мечтата си, че още преди дипломирането му го откриваме в клиника по кардиология. Работи от сутрин до вечер и сбъдва мечтата си.

„Никога не съм си помислял да се отказвам. Винаги съм знаел, че искам да бъда лекар и не съм си представял, че нещо друго мога да работя”, споделя д-р Мирослав Ангелов.

В момента д-р Ангелов е част от екипа на кардиологичното отделение на столичната болница „Св. Ана“.

Продължението във видеото ТУК