СТРАНИЦИ

Медицински университет – София с поредна програма за академичен обмен с Русия

За пореден път и въпреки ограниченията, които пандемията наложи върху света, Медицински университет-София прие група студенти-медици от Русия, които ще проведат двуседмичен летен стаж в университетските болници и ще имат възможност да наблюдават работата на едни от най-добрите лекарски екипи у нас.

В обмена участват десет студенти от Първи московски държавен университет и десет студенти от Самарски държавен медицински университет. Сътрудничеството ни с Москва започна още през 2015 г., като това е трети стаж за двете институции. Обменът със Самара е първи и се дължи на ползотворната съвместна работа на екипите от международните отдели на нашия и Самарския университет. Усилията ни са насочени към разширяване на програмата и увеличаване на възможностите за обмен с двата руски университета не само на студенти, но и на преподаватели.

Обменът покрива две направления – „Медицина“ и „Дентална медицина“, като сега посрещаме студентите-медици, а през октомври ще приемем и студентите-стоматолози. 

Първият ден от стажа на руските студенти премина с демонстрация на работата на високотехнологична роботизирана система за извършване на онкологични операции „Da Vinci” в АГ клиниката на «Майчин дом» и прием за „Добре дошли“ в Ректората на МУ-София. Зам.-ректорът по СДО и УБК доц. д-р Елица Деливерска-Александрова, дм приветства гостите и им пожела успехи в начинанията и позитивни впечатления от стажантската програма, а екипът на отдел МИПФ ги запозна накратко с историята на университета. Студентите, от своя страна, споделиха първите си впечатления от България и разказаха за образователната система в Русия. 

След като приключи стажът на руските студенти в България, десет наши студенти от специалност „Медицина“ и четирима студенти от специалност „Дентална медицина“ ще заминат на практика в Русия, като Студентски съвет е поел значителна част от финансирането на нашите студенти, за да бъде обменът възможен.