СТРАНИЦИ

European University INGENIUM

момент от работните срещи

Успешно завършиха „Дните на INGENIUM“ в Университета за приложни науки в Карлсруе (HKA)

Европейският университет INGENIUM стартира на 19 юни 2023 г в Карлсруе, в Университета за приложни науки – HKA. На форума присъстваха студенти и служители на Медицински университет- София.

HKA създава европейски кампус със своите партньори в България, Финландия, Франция, Гърция, Ирландия, Италия, Румъния, Испания и Швеция. През следващите четири години обединението ще позволи безпроблемна вътрешноевропейска мобилност на студенти, преподаватели и университетски персонал. Тази мобилност трябва да се осъществи не само в рамките на нови европейски учебни програми с интегриран престой в чужбина, но и чрез летни и зимни училища в партньорските университети, т.е. краткосрочни престои, в които студенти от университетите INGENIUM ще работят заедно по определени теми от техните различни гледни точки.

В Карлсруе за първи път се проведе „Junior Summer School“, в което трима студенти от всеки партньорски университет, подкрепени от ментори, се занимаваха с темите за език, култура и многообразие. Освен лятното училище, програмата за седмицата включваше срещи на ръководния комитет и различни работни групи на алианса, на които присъстваха повече от 40 колеги от всичките девет партньорски университета.

Последният от петте „дни на INGENIUM“ съвпадна с деня на Open Campus на HKA. Представителите на деветте европейски партньора бяха на разположение на университетската общност в обособена шатра на INGENIUM. Така бе дадена възможност за контакти в посока бъдещи съвместни проекти.

Проф. д-р Ангелика Алтман-Дисес, вицепрезидент на HKA по академични и международни въпроси заяви: „Горда съм, че HKA е домакин на първите по рода си „Дни на INGENIUM“ и по този начин предлага на студентите и персонала на „Европейския университет INGENIUM“ възможността да се съберат в Карлсруе за първи, но със сигурност не и за последен път.“10-те дни на INGENIUM“ продължиха с „Лятно училище за възрастни“ – докторанти и магистри, които се интересуват от докторантура в Università degli Studi „G. d’Annunzio“ Chieti – Pescara, за което щафетата беше официално връчена на студенти от Италия.

В края на форума партньорите заедно засадиха дърво в кампуса.