СТРАНИЦИ

Европейската комисия (ЕК) обявява втори специализиран конкурс за изследвания насочени към борбата с новия коронавирус SARS-COV-19

В изпълнение на приоритетите от Плана за действие ERAvsCorona, Европейската комисия (ЕК) обяви втори специализиран конкурс за изразяване на интерес за участие в проекти – H2020-SC1-PHE-CORONAVIRUS-2020-2, за изследвания насочени към борбата с новия коронавирус SARS-COV-19.

Ориентацията на проектите е към разработване на иновативни и бързо приложими, свързани със здравето подходи за реагиране на кризата със SARS-COV-19 и за постигане на резултати, които да повишат равнището на готовност на здравните системи за борба с новия коронавирус SARS-COV-19.

Конкурсът H2020-SC1-PHE-CORONAVIRUS-2020-2 ще разпредели индикативен бюджет от 122 млн. евро в пет тематични области. Одобрените проекти ще имат продължителност на изпълнение от 3 до 24 месеца. Определянето на размерите на грантовете и тяхното подписване ще се осъществява съгласно ревизираните финансови решения от края на м. май 2020 г.

Темите на конкурса H2020-SC1-PHE-CORONAVIRUS-2020-2, представени по-долу, са достъпни за кандидатите на официалния портал на ЕК и са насочени към:

  • Преориентиране на производства към жизненоважни медицински консумативи и оборудване;
  • Медицински технологии, цифрови инструменти и изкуствен интелект (AI) за подобряване на наблюдението и грижите посредством висока технологична готовност (TRL);
  • Поведенческо, социално и икономическо въздействие на епидемията;
  • Паневропейски сътрудничества на тема SARS-COV-19;
  • Мрежи от съществуващи европейки и международни сътрудничества във връзка с SARS-COV-19.

Вижте повече информация от ТУК