СТРАНИЦИ

Гост-лектор от САЩ с шест лекции по глобално здраве в МУ-София

Онлайн лекционен модул на тема „Глобално здраве“ организира Факултетът по обществено здраве „ Проф. д-р Ц. Воденичаров, дмн“ към МУ-София. Ще го води гост-лектор проф. Ребека Сингер, DNP, ND, MA, RN  от Колежа по сестринство в Чикаго към Университета в Илинойс (САЩ).

COVID-19 ясно показа, че здравето е глобален проблем. Този лекционен модул изследва ключовите концепции, свързани с глобалното здраве, за да разберем как здравните проблеми са глобални проблеми и какво можем да направим, за да създадем един по-здрав свят.

Лекциите са предназначени за студенти по медицина, дентална медицина, обществено здраве, фармация и здравни грижи. Няма предварителни изисквания за Вашето участие. Лекциите ще се провеждат на английски език, без превод.

Темите са:

19-ти април: Корените на Глобалното здраве

26-ти април: От Алма-Ата до днес: Колко далече стигнахме?

3-ти май: Глобални различия в здравето

10-ти май: Заедно да отправим предизвикателство към глобалните здравни различия

25-ти май: Големите три: Туберкулоза, Малария и HIV/СПИН

7-ми юни: Култура и здраве

Начален час (важи за всяка от посочените дати): 17:00,

Продължителност: 90 мин.

Линк към събитиятаhttps://meet.google.com/stw-ycrk-ybx

Линк само към събитието на 25-ти майhttps://meet.google.com/ubs-kzwp-zgk

Проф. Ребека Сингер е стипендиант на Фондация Фулбрайт и гостуващ професор в МУ-София за летния семестър на тази учебна година. Тя има почти 20 години опит в областта на глобалното здраве и общественото партньорство в здравеопазването. Нейната работа я отвежда в много страни на света, в зони на конфликти, войни, и в други нестабилни региони, където тя е съдействала  за осигуряване на базова здравна помощ за жените и общностите в криза. Освен това, проф. Сингер е работила с фермери в плантации на кафе за превенция на карцинома на маточната шийка и за подобряване на качеството на техния живот.

В последните години проф. Сингер основава Програма по глобално здраве за медицински сестри в Колежа по сестринство в Чикаго към Университета в Илинойс, САЩ, която се стреми да подготви здравни професионалисти с глобален поглед и основни познания по проблемите на глобалното здраве.