СТРАНИЦИ

Немският професор Дирк Дреслер ще получи почетното звание Доктор Хонорис Кауза на Медицински-университет- София

По предложение на акад. Иван Миланов, след съгласуване с МФ и утвърждаване от Академичния съвет,  Ректорът проф. д-р Виктор Златков Медицински университет – София ще удостои с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ проф. д-р Дирк Дреслер.

Тържествената церемония ще се състои в аудитория „проф. Ганчо  Ганев“ на MБАЛ по неврология и психиатрия „Свети Наум“ на 9 юли от 12.30 часа.

Проф. Дирк Дреслер е ръководител на Клиниката по двигателни нарушения към Медицински университет в Хановер, Германия. 

Специализирал е в Клиника по неврология към Нюйоркския университет и в Института по неврология, Queen Square, Лондон, Англия, 

Той е почетен професор в университета в Сантяго де Чили,  визитиращ професор в университета в Сао Пауло, Бразилия,  Университета в Монтерей, Мексико  и Tongji, Шанхай. 

Съосновател е на Международна асоциация по невротоксини, Дувър, САЩ, IAB-Интердисциплинарна работна група за нарушения в движението, Международния конгрес за лечение на дистония, Фондация Конрад Аденауер, Здравна мрежа и Фокус Спастик / Германски форум за спастичност.

Почетното звание му се присъжда  за многопосочните му професионални и академични изяви като един от водещите специалисти в областта на неврологията не само в Европа, но и в света. За значима научна продукция: авторство на над 700 научни публикации, 22 монографии, 57 учебника създаване на няколко патента за лечебно приложение на ботулинов токсин, над 8600 цитирания и h-index-50. За изготвяне на учебници в областта на неврологията, които се използват активно за обучение на невролози и личният му принос, свързан с изнасяне на лекции и курсове в България и обучение на български невролози в Хановер.