СТРАНИЦИ

Опознавателно пътуване за входящите Еразъм+ студенти по случай 24 май

По случай 24-ти май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Студентският съвет на МУ – София, съвместно с Международния отдел и Центъра за БЧС на Ректората организираха посещение на Рилски манастир за входящите Еразъм+ студенти. В събитието се включиха и Факултетът по обществено здраве „Проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн“, и Медицински факултет в лицето на академичните координатори по Еразъм+ – Проф. Антония Янакиева и доц. Любомир Трайков.

Студенти от Финландия, Италия, Испания, Хърватска и Северна Македония по специалностите медицина, фармация и медицинска сестра се запознаха с историята, културата и природата на България.
По време на пътуването бяха посетени манастирския комплекс, главната църква „Рождество Богородично“ и музея на манастира с ценни артефакти за историята и ролята на Рилски манастир за училищното дело и образованието на български език.
Участниците споделиха своя опит в България и въздействието на програма Еразъм+ върху тяхното лично и професионално развитие. От своя страна организаторите проведоха кратък курс по български език, запознаване с географията и с кулинарни специалитети в страната. Също така участниците бяха информирани за българските открития със световно значение и най-вече тези в сферата на медицината като шестия сърдечен тон на проф. Иван Митев, пеницилина и лактобацилус булгарикус на д-р Стамен Григоров, нивалин и др. лекарства за лечение на рак и неврологични заболявания.