СТРАНИЦИ

ИМЕНИТИ ВЪЗПИТАНИЦИ

проф. Чирков

Световно признат кардиохирург, извършил първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986г.

Проф. д-р Александър Чирков е световно признат лекар в сферата на сърдечните болести, операции и трансплантации. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986г. Завършил е Висшия  медицински институт (днес  МУ-София)  през 1962 г.

Роден е в Лом на 27 януари 1938 г., завършва ВМИ в София през 1962г. и започва работа в Белоградчик.  Заминава през 1966 г. за Западен Берлин и там специализира при известния кардиохирург  проф. Бюхлер. Става лекар в Университетската болница в града, после се прехвърля в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, по покана на акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинска академия (днес МУ-София).  Правителството възлага на проф. д-р Александър Чирков да изгради модерна кардиохирургия в България. За база се взима вече създадената през 1977 г. Клиника по сърдечно-съдовата хирургия към Научния институт по хирургия на Медицинска академия. През  1994 г. се създава и Катедра по сърдечно-съдова хирургия. Нейн пръв ръководител е проф. д-р Александър Чирков.

Той извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата „Св. Екатерина“ . Умира на 24 ноември 2020г. в гр. Варна.