СТРАНИЦИ

СТУДЕНТСКИ ЖИВОТ

Symbiartic или как науката прегръща изкуството

За втора поредна година в рамките на Международния биомедицински конгрес, организиран Асоциация на студентите изследователи и Студентския съвет на Медицински университет София ще видим  изложбата Symbiatric. В нея ще бъдат подредени творбите на представители и на науката, и на изкуството.

Изложбата се открива днес – На 16 ноември от 19:00 ч. в сградата „Джон Атанасов“ в ТехПарк София.

“Symbiartic” е амбициозна инициатива, която има за цел да обедини привидно отдалечените наука и изкуство. Като се опитваме да разкрием пред българската аудитория липсващото звено от връзката между тези две направления, обединяваме на едно място гледната точка на творци и учени, за да видим колко разнообразно може да бъде вдъхновението и същевременно колко много креативност е нужна и при двете.

Тази година участие в изложбата ще вземат български и чуждестранни творци и учени, които ще покажат своята гледна точка към SciArt-а, като явление в изкуството. Във фоайетата на сграда Джон Атанасов ще може да се видят творби от класическата научна илюстрация, през микрофотография, творчески прочит на рентгенографии, изображения, създадени от употребата на хиляди медицински игли – и това са само част от произведенията, което ще бъдат изложени на 16, 17, 18 ноември, в рамките на Symbiartic.

Един от интересните чуждестранни участници е Елън Ханауер (Ellen Hanauer) – нейните лазерни гравюри позволяват нова гледна точка за човешката анатомия, пречупена през свещената мандала.

Не по-малко интригуващи са произведенията на Селин Балчи (Selin Balci) от Турция. Тя определя търсенията си като „биоарт – нова посока в концептуалното изкуство, която включва живи организми“. Обединяването на първоначалната й кариера в науката с последващото й образование в сферата на изкуството, позволява на Селин Балчи да се развива в тази сравнително нова сфера – биоарта. Тя създава произведенията си с помощта на микроскоп, като апликира жива биологична проба (мухъл) върху хартия, която оставя траен физически отпечатък чрез директния контакт с повърхността й. Едновременно естествена и изкуствена, тази платформа й позволява на своя творец да влезе в един и същи момент в ролята на създател и на куратор.

Представител на гръцкото Sci-Art течение е Мания Ефстатиу (Mania Efstathiou). Родена в Атина, Гърция, тя учи медицина и специализира „Нуклеарна медицина“ в Солун, след което работи в различни болници и медицински лаборатории в Гърция. По-късно завършва Университета за изящни изкуства в Солун и оттогава работи изцяло като артист. Има пет самостоятелни изложби в Гърция и предстояща изложба в Ню Йорк през февруари 2019 г.. Творбите на Мания Ефстатиу са включени в различни издания, като книгата “Тялото – изкуство и медицина“ (Body: Art and Medicine), както и в американския журнал за изкуство и наука “E-Squared Magazine”. Творбите й са били част от експозициите на различни музеи за изкуство и наука из Гърция и Китай.

Четирима от участниците от България работят в сферата на научната илюсрация и анималистиката – Деница Пенева, Асен Игнатов, Илия Бояров и Здравко Колев. Тяхната роля е да покажат чрез творбите си класическата представа за връзката между изкуството и науката или как изкуството помага на науката, в нейните търсения и научни изследвания.

Венелина Катанска е изключително интересен автори, който участва специфично пигментирани щамове микроорганизми, които са култивирани в определена среда и по този начин „създават“, заедно със своя автор, своеобразни микрокосмоси.

Тези и други произведения на останалите участници в изложбата ще може да видите от 16 до 18 ноември в сградата Джон Атанасов на ТехПарк София. Откриването е на 16 ноември от 19:00 часа.

Изложбата е част от инициативите, реализирани в рамките на Международния биомедицински конгрес, организиран Асоциация на студентите изследователи и Студентския съвет на Медицински университет София и има за цел да създаде среда за развитие и контакти на младите професионалисти в сферата на здравеопазването.