СТРАНИЦИ

Завърши стажът на 10 руски студенти в МУ-София

Стажът на 10 руски студенти в клиничните бази на Медицински университет-София завърши с официална среща с ректора, акад. Лъчезар Трайков. Младите медици му подариха картина с изглед от град Самара за спомен, а той им връчи сертификатите за проведен летен стаж и им пожела успех в благородната професия, която са си избрали.   

Тази година за първи път в обменната визита в МУ-София участваха студенти от Самарския държавен медицински университет. Това се дължи на ползотворната съвместна работа на екипите от международните отдели на нашия университет и този в гр.Самара. За трети път посрещнахме и стажанти от Първи московски държавен университет. Обменът с двете висши училища към момента покрива две направления – „Медицина“ и „Дентална медицина“, като усилията са насочени към разширяване на програмата и увеличаване обмена не само на студенти, но и на преподаватели.  

По време на двуседмичната си визита в университетските болници студентите-медици имаха възможност да наблюдават работата на едни от най-добрите лекарски екипи у нас. Те посетиха кардиологичната клиника на УМБАЛ „Александровска“, отделенията по кардиохирургия на УМБАЛ „Св. Екатерина“, клиниките по пластична хирургия и неврохирургия на УМБАЛСМ „Пирогов“.

В АГ клиниката на УАГБ „Майчин дом“ на студентите беше демонстрирана роботизираната високотехнологична система за специализирани онкологични операции „Да Винчи“. Освен болниците студентите посетиха отделните катедри на Медицински факултет.

През октомври МУ-София ще посрещне още 10 студенти до дентална медицина от двата руски университета. В момента на визита в Русия са 10 наши студенти от специалност „Медицина“ и 4 студенти от специалност „Дентална медицина“, като Студентски съвет е поел значителна част от финансирането им, за да бъде обменът възможен.