СТРАНИЦИ
снимка на проф. Басети и наградата Доктор Хонорис Кауза

Световноизвестен учен по проблемите на съня става „Доктор хонорис кауза“ на МУ – София

Медицински университет – София ще удостои с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ проф. д-р Клаудио Басети – декан на Медицински факултет на Университета в Берн, Швейцария и вицепрезидент на European Brain Council (EBC).

Професор Басети е пионер в разбирането на патологията на съня и свързаните с него неврологични заболявания. Основните му научни интереси са връзката между съня и неврологичните разстройства, нарколепсията и инсулта. Ръководил е центъра за сън в Берн (1992–2001), създава клинични и експериментални лаборатории за сън в неврологичните отделения на Цюрих (2001–2009) и Лугано (2009–2012). Публикувал е повече от 500 статии и е автор на десет книги. Бил е президент на Европейското неврологично дружество, Европейското дружество за изследване на съня и Швейцарското неврологично дружество и е основал Швейцарската федерация на клиничните неврообщества. Проф. Басети е член на Швейцарската академия на медицинските науки и е бил президент на Европейската академия по неврология от 2020 до 2022 г. Ръководител е на Катедрата по неврология на Университет – Берн, а от 2020г. е декан на Медицинския факултет.

Медицински университет – София предвижда създаването на Център за транслационна медицина, който да затвърди и развие връзката между наука и бизнес. Експертизата на Проф. Басети като създател на подобен център към Университета в Берн ще спомогне за изграждането му и ще допринесе за неговото утвърждаване като водещ клиничен и научноизследователски комплекс не само в България, но и на Балканите.

Официалната церемония ще се състои на 06 ноември 2023г., от 15:00ч., в Аулата на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, на бул. „Пенчо Славейков“ №52А.

Академичното слово на проф. Клаудио Басети ще бъде на тема: „Sleep by the brain, sleep for the brain“.