СТРАНИЦИ

100 години Катедра по пропедевтика на вътрешните болести

С поднасяне на венци пред паметника на проф. д-р Стоян Киркович беше отбелязан днес вековният юбилей от създаването на катедра „ПДВБ“ към Медицинския факултет на МУ-София. Честваха се и 145 години от рождението на основателя на катедрата, проф. Киркович. 

Приветствия към новия ръководител на учебното звено, доц. Венцислава Пенчева, поднесоха ректорът акад. Лъчезар Трайков, зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, деканът на Медицински факултет, доц. Димитър Буланов и изпълнителния директор на УМБАЛ „Александровска“, проф. Борис Богов. Церемонията започна с 1-минутно мълчание в чест на починалия преди дни от Ковид-19 д-р Калоян Куков от Катедрата по психиатрия и медицинска психология на МФ. 

„Приветствам стремежа Ви за лидерство и усилията на всички преподаватели да осигурят на студентите най-добрата академична подготовка, продължавайки дългогодишните традиции на своите предшественици в учебната и лечебната работа.“, каза в поздравлението си акад. Трайков. Той припомни думите на проф. Киркович: „Да дращи човек е лесно, но да създаде нещо в науката е трудно, казва професорът дори за собствените си писмени трудове. Неговият завет за съзидателност в науката е бил пословичен и, вярвам, че трябва да го носим в съзнанието си и днес“. 

В словото си доц. Пенчева припомни пътя на развитие на катедрата и имената на изявените ръководители и преподаватели, като професорите Ал. Пухлев, А.С. Фиков, К. Чилов, И. Йонков, В. Лолов, А. Симеонов, П. Миронов, А. Митов, Г. Маждраков, Хр. Хаджиолов, Ал. Станчев, К. Койчев, Р. Цолов, както и редица водещи български лекари-интернисти. Много от учениците и последователите на проф. Киркович запазват и продължават традициите, а по-късно ги пренасят и в новосъздадените медицински факултети в Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.