СТРАНИЦИ

104-тия випуск на МУ-София прекрачи символичния праг на университета

Своите 1220 първокурсници посрещна тържествено най-старото медицинско училище в страната – Медицински университет- София с официално събитие на открито.

На церемонията, открита от председателя на Общото събрание акад. Ваньо Митев, присъстваха министърът на образованието проф. Николай Денков, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, зам.-кметът на Столична община по „Финанси и здравеопазване“ г-н Дончо Барбалов. В редиците на гостите бяха и председателят на БЛС д-р Иван Маджаров,  на БФС – проф. Асена Сербезова, г-жа Милка Василева, председател на  БАПЗГ, ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров, зам.-ректорите на МУ-София, деканите на отделните факултети, директорите на звена, много родители.

Ректорът на университета акад. Лъчезар Трайков поздрави първокурсниците: „Истинска чест и удоволствие за мен е да Ви приветствам по случай началото на учебната година в най-старото и уважавано висше медицинско училище в България, което за пореден път отваря вратите си гостоприемно за най-заслужилите, най-трудолюбивите и най-отдадените на идеята за медицинската и здравна грижа.“

В словото си той благодари на всички колеги за значителния принос в разработването на процедурите за прилагане на новия модел на обучение и преподаване, за осъществяване на концепцията за модерен „виртуален университет“.

В приветственото си слово министърът на образованието проф. Денков се обърна към новите студенти с думите:  „Като бъдещи медици вие ще задавате и задавате стандартите затова как България ще се справи с предизвикателствата и какво ще бъде нейното бъдеще. Затова моят призив към вас е: учете се от учителите си, които ще срещнете тук, защото това е най-доброто, което може да получите в България. Използвайте това време да изградите контактите, които в бъдеще ще ви позволят да информирате българското общество какво е полезно за него и как да се развива. Най-доброто място е тук.“

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров  насочи посланията си към новостите в науката. „Бъдещето на новите технологии е в медицината. Така че, вие, уважаеми студенти, сте на правилното място. Използвайте времето си на обучение и инвестирайте в себе си и в знанието. Това е най-добрата инвестиция, която ще направите в живота си.“

Приветствие от името на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова поднесе заместникът й г-н Дончо Барбалов. Поздрав към студентите отправиха още ректорът на УНСС проф. Д. Димитров и председателят на Студентски съвет към МУ-София Людмила Борисова.  Приветствие от министър-председателя г-н Стефан Янев  прочете акад. Трайков като допълнително благодари на всички институции, изпратили поздравителни адреси.

От името на всички първокурсници поздрав отправи Десислава Крънчева, първа по успех сред жените, приети тази година в МУ-София. Със стетоскоп и апарат за кръвно налягане бе награден пълният отличник в тазгодишната кандидат-студентска кампания Николай Симеонов.

180 са новите студенти в Медицински факултет, 120 ще учат фармация, денталните медици са 91, във Факултета по обществено здраве са 420. Във филиала на университета във Враца новоприетите студенти са 110, а в Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ първокурсниците са 299.

Чуждестранните студенти  от ЕС  в I-първи курс тази година са 420, като приемът за тези от трети страни продължава до 9 октомври 2021.