СТРАНИЦИ
тържествено откриване на открито на учебната 2022-23 година

1300 първокурсници прекрачиха прага на Медицински университет – София

Официално бе открита днес академичната 2022/2023 година в Медицински университет – София. 1300 са първокурсниците, които най-старото медицинско училище в страната посрещна на тържествена церемония на открито, водена от председателя на Общото събрание акад. Ваньо Митев. На празника присъстваха министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, зам.-министърът на образованието проф. Албена Чавдарова, зам.-кметът на Столична община по „Финанси и здравеопазване“ – г-н Дончо Барбалов, зам.-ректорите на МУ-София, деканите на отделните факултети, директорите на звена, много студенти, родители и гости.


Ректорът на университета акад. Лъчезар Трайков поздрави първокурсниците с добре дошли и отправи приветствие към тях: „Радвам се, че за поредна година този ден ни събира, за да поставим началото на учебния процес. Всяко начало е красиво: началото на един сезон, началото на едно приятелство, началото на Вашия път в широкото поле на познанието върху човека и неговото здраве. Естествено е моето, а надявам се и Вашето вълнение, защото сме изправени пред поредното предизвикателство, което образователният процес ни поставя. Ние всички желаем той да е съдържателен, пълноценен и присъствен. Нека времето, в което сте тук бъде наистина добро за Вас – осмислено, споделено, проникновено и вдъхновено. Отстоявайте избора си и защитавайте благородните ценности, които стоят зад него.“
Академик Трайков благодари на всички преподаватели и служители за всеотдайността им и подчерта, че техният ангажимент е изключително сериозен и отговорен, свързан с обучението и образованието на бъдещите лекари, стоматолози, фармацевти и специалисти, от които обществото ни има нужда.


В приветственото си слово, министърът на здравеопазването поздрави представителите на академичната общност и подчерта лидерското място на университета в обучението по медицина у нас. „Уверявам Ви, че подготовката, която ще получите в това престижно медицинско висше училище ще Ви осигури не само отлична основа, но и много възможности за професионална реализация в нашата страна, ще ви изгради и като достойни и принципни хора. Бъдете упорити, последователни и целеустремени и съм сигурен, че ще успеете!“, с тези думи министър Меджидиев се обърна към новопостъпилите студенти.
Своите поздравления към първокурсниците отправиха и зам.-министър Чавдарова и г-н Барбалов. Студентите поздрави още и председателят на Студентски съвет към МУ-София Людмила Борисова. Акад. Трайков прочете приветствия от президента на Р България – г-н Румен Радев, както и от министър-председателя Гълъб Донев.


От името на всички първокурсници поздрав отправи Александър Сиджимов: „Желая на студентите в Медицински университет – София по време на своето следване да открият опора в медицинската наука, вдъхновение в медицинското изкуство, подкрепа и мъдрост от преподавателите и верни приятели и съмишленици сред колегите. Надявам се, че ние ще сме поредния випуск лекари, стоматолози, фармацевти и специалисти по обществено здраве и здравни грижи, които ще допринесат за авторитета на българската медицинска школа, създадена и надграждана повече от век в МУ-София.“
Тържественото откриване продължи с церемонии в различните факултети. Студентски съвет организира Ден на първокурсника, за да се запознаят новоприетите студенти със структурата на всеки факултет, различните катедри и отделните дисциплини, а техните по-големи колеги им помогнаха с опознаването на базата на университета, отделните аудитории и зали.