СТРАНИЦИ
портрет на Й. Филаретова

181 години от рождението на Й. Филаретова и Патронен празник на Медицинския колеж

Днес Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ към МУ-София чества своя Патронен празник – 181 години от рождението на благодетелката, която поставя основите на първото медицинско училище у нас.

За да почетат Йорданка Филаретова, на нейния паметник в двора на колежа цветя поднесоха ректорът на МУ-София проф. д-р Бойчо Ланджов, дм, зам.-ректорите проф. Валентина Петкова и проф. Каролина Любомирова, помощник-ректорът проф. Красимира Маркова, главният секретар на МУ-София д-р Видин Кирков,  деканът на ФОЗ „Проф. д-р Ц. Воденичаров, дмн“, доц. Александрина Воденичарова, ръководството на колежа, гости, преподаватели и студенти. Беше отслужена и кратка панихида от духовниците от църква „Покров Богородичен“, които на този ден също изразяват почитта си към голямата българка, съградила храма в близост до колежа.    

В.и.д. директор на колежа проф. Деляна Хаджиделева честити празника на всички, свързани с колежа, и припомни приноса на Йорданка Филаретова за благото на цялото ни общество.  

В поздравлението си ректорът благодари специално на ръководството и преподавателския състав за това, че неуморно се стараят да поддържат високо качество на обучението и професионалната подготовка на специалистите в колежа. Той поздрави и студентите за мотивацията им да изберат професия в сфера, която изисква най-висока степен на хуманност и милосърдие.

След тържествената церемония, студенти от всички специалности традиционно засадиха цветя в двора, за да дадат своя принос към облагородяването на зелените площи на учебното си заведение.

Празничната програма в МК „Й.Филаретова“ продължи със  студентска научна сесия, в която студенти представят свои доклади. Повече за научната сесия вижте ТУK