СТРАНИЦИ

226 абсолвенти на Медицински колеж към МУ-София поеха по пътя на професионалисти по здравни грижи

Тържествената церемония за дипломирането на 226-ма възпитаници на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ към Медицински университет – София се проведе на 19 декември в Аула Максима на УАСГ.

Завършилите са от 8-те специалности – „Помощник-фармацевт“, „Рехабилитатор“, „Рентгенов лаборант“, „Медицински лаборант“, „Медицинска козметика“, „Инспектор по обществено здраве“, „Масажист с увредено зрение“ и „Зъботехник“. Те преминаха успешно целия курс на обучение и в този ден заслужено получиха своите дипломи за професионални бакалаври, за да продължат напред и да се реализират като специалисти по здравни грижи в това трудно, отговорно и хуманно поприще.

За да уважат положения труд на абсолвентите и на техните преподаватели през последните 3 години, на церемонията присъстваха проф. д-р Виктор Златков – ректор на Медицински университет – София, г-н Дончо Барбалов – заместник-кмет по направление „Столично общинско здравеопазване“, председателят на БАПЗГ г-жа Милка Василева и д-р Асен Меджидиев, председател на Столичната колегия на БЛС.

В залата бяха още зам. ректорите на МУ-София – проф. Валентина Петкова, дфн и проф. д-р Тихомира Златанова, декани и заместник-декани на факултетите на Медицински университет – София, преподаватели и служители в Медицински университет – София, директори на медицински колежи в страната, ръководители на престижни здрави заведения, в които се провежда практическата подготовка на студентите, представители на различни браншови организации в сферата на здравеопазването, родители и близки на завършващите, колеги и приятели.

Проф. Захарина Савова (директор на Медицински колеж „Йорданка Филаретова) поздрави новозавършилите и отправи най-топли пожелания за тяхната бъдеща професионална реализация.

В академичното си слово пред абсолвентите ректорът на университета проф. Виктор Златков заяви: „Днес с гордост можем да отбележим прекрасното състояние на историческата сграда, наличието на съвременни учебни зали, лаборатории и кабинети, оборудвани с най-нова медицинска апаратура и техника. Възпитаниците на Колежа са отлично подготвени специалисти, които прилагат успешно получените знания в своята работа.

Пожелавам ви във вашата професионална реализация, да имате постоянен стремеж към усъвършенстване и ентусиазъм.  Следвайте принципите за хуманност, уважавайте колегите си и себе си. Бъдете смели, уверени и последователни във вашите цели.“

На края, той припомни на младите хора, че: „Salus aegroti, suprema lexБлагоденствието на пациента е най-висшия закон“.

Приветствия отправиха и останалите официални гости, като те пожелаха на абсолвентите да търсят професионална реализация в редиците на родното здравеопазване за да бъдат истински продължители на възрожденския дух на своя патрон  – г-жа Йорданка Филаретова.

Последва един от най-тържествените и вълнуващи моменти в церемонията – полагането на клетвата на възпитаниците на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“. После деветимата отличника на Випуск 2019 получиха своите дипломи лично от ректора на Медицински университет – София проф. д-р Виктор Златков, а директора на колежа проф. Савова им връчи още плакет и шалче на отличника.

С отличен успех над 5.50 от цялото следване завършиха:

ИВА ХРИСТОВА-АНГЕЛОВА- Зъботехник

ЦВЕТЕЛИНА ЦАКОВА- Медицински лаборант

ЮЛИЯ ТЕРЗИЕВА-Масажист

ПАВЕЛ КРЪСТЕВ- Масажист

МАРИЯ  СОКОЛОВ- рехабилитатор

ЕВЕЛИНА ГЕЛЕВА- ИОЗ

МИХАЕЛА ЙОРДАНОВА- Медицинска козметика

РАДОСЛАВ ПАНДЪРСКИ- Рентгенов лаборант

РУМЯНА ЙОРДАНОВА- Помощник фармацевт

Допълнително, на първите четирима от тях: Ива Христова- Ангелова, Цветелина Цакова, Юлия Терзиева и Павел Красимиров Кръстев се връчиха парични награди в размер на 1 500 (хиляда и петстотин лева) от бюджета на Студентски съвет за постигнати отлични успехи в учебната и научната дейност, на основание постъпили доклади от председателя на студентския съвет и директора на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“.