СТРАНИЦИ

80 години висше образование по дентална медицина в България

Медицински университет – София тържествено отбеляза 80 години висше образование по дентална медицина в България. „Създаването на Отдел по зъболекарство към Медицински факултет през 1942г. бележи началото на цяло ново направление в медицинското обучение и преподаване. От тогава до сега – от Зъболекарски отдел, през Стоматологичен факултет, до Факултет по дентална медицина –  достойно спазваме традициите и изграждаме една общност на споделени ценности, на идеи, на дръзки мечти. Бъдете горди от постигнатото! Вие, лекарите по дентална медицина успявате да ни лекувате, да се грижите за оралното ни здраве и да връщате усмивките ни. Бъдете здрави, все така отворени за новостите в денталната медицина и търпеливи към нас, упоритите пациенти“, с тези думи ректорът акад. Лъчезар Трайков поздрави присъстващите на тържеството. 

Официални гости на събитието бяха кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, зам.-министрите на здравеопазването д-р Лидия Чорбанова и д-р Тома Томов, председателят на БЗС д-р Николай Шарков, ръководството на Медицински университет – София, деканите на факултетите в университета, бивши декани, ръководители на катедри и преподаватели във факултета, посланикът на Швейцария Н.Пр. Реймунд Фурер и посланикът на България в Швейцария г-н Ради Найденов. Честването уважиха и деканът на Факултета по дентална медицина към Солунския университет „Аристотел“проф. Атанасиос Пулопулос, заедно с Антонис Калифатидис от Гръцката дентална асоциация и деканът на ФДМ-към МУ-Пловдив доц. д-р Деян Нейчев.

Г-жа Фандъкова също отправи своето поздравление към денталните медици: „Със своето място между изкуството, науката и занаятите, денталната медицина е изключителна част от здравеопазването и вие сте тези, които я развивате. Бъдете здрави, вдъхновени и вдъхновяващи младите хора. Честит празник!“

Исторически преглед направи в своята презентация деканът на Факултета по дентална медицина проф. Божидар Йорданов, като подчерта, че днес отбелязваме славна годишнина – впечатляваща кръгла годишнина, която е повод за равносметка от постигнатото, реализирано от поколения преподаватели, лекари и служители. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на всички лекари, преподаватели, учители, които вече не са сред нас, но са дали значим принос в развитието на денталната медицина в България.