СТРАНИЦИ
портрет на акад. Ваньо Митев

Акад. Ваньо Митев пред „Труд news“: Равносметката е, че лечението на КОВИД-19 с бромхексин и колхицин е успешно

Какъв е реалният брой починали от коронавирус у нас се оказва, че никой не може да каже, но цитираните дневни статистики могат да се умножат поне по 30. Това ни казва акад. Ваньо Митев, който не се е отказал от борбата си в нашите болници да бъде въведен метод за лечение на коронавирус, който е безотказен и с евтини медикаменти, за разлика от алтернативите, които предлагат фармацевтичните гиганти. 2154,3 лв. за опаковка паксловид срещу 12,37 лв. за колхицин.
Затова той иска да бъде свикан Консултативният съвет към здравното министерство, но сегашният ресорен министър проф. Христо Хинков избягвал темата, разказва пред „Труд news“ академик Митев.

Акад. Митев, отново се заговори за нови случаи на КОВИД-19 в България. Бихте ли анализирали ситуацията?

Ковидът никога не е изчезвал. Просто сегашния омега вариант не е толкова смъртоносен. Може ли да си представите, че в Гърция има вълна от КОВИД-19, а в България – не? Хората си го прекарват, някои леко, други по-тежко, а има и смъртни случаи, които се отчитат като пневмонии или с други диагнози. Просто не се говори, тестове не се правят, познавам доста колеги, които го изкараха.

Докъде стигна вашата активност в публикации по проблема?

Публикациите ни за КОВИД-19 са вече 23. От тях 15 в списания с импакт фактор, една в глава на книга на английски език и една на български. Последната публикация излезе на 16 този месец. Тя е с провокативното заглавие „Colchicine-The Divine Medicine against COVID-19“ (Колхицин-божественото лекарство против КОВИД-19). Който иска да я види – просто написва заглавието в GOOGLE и тя излиза. Там е цялата ни теоретична база и публикуваните резултати с 795 болнични пациенти (смъртността намаля до 7 пъти) и серия от клинични случаи. Последният случай е на 101-годишен пациент, прекарал две тежки операции, заразен с КОВИД-19 докато е в реанимация, но благодарение на незабавното лечение с високи дози колхицин е бил изписан здрав. Във въпросната статия директно заявих, че СЗО и голямата фармацевтична промишленост (BIG PHARMA) имат погрешна стратегия в борбата против КОВИД-19, като наблягат на антивирусни средства. Вирусното размножаване (репликация) няма пряка връзка с КОВИД-19 усложненията. Важно е да се блокира т. н. NLRP3 инфламазома, органелата, която се хиперактивира и това води до цитокинова буря и често до смърт. Колхицинът, приложен в нашите дози се справя отлично. Това е единственото ефикасно средство против усложненията на КОВИД-19.

Цялото интервю вижте ТУК