СТРАНИЦИ
Жена ог комисията комплектова документи

Министерство на здравеопазването отпуска финансови стимули за специализанти в области и специалности с недостиг на кадри

Започна първата процедура за подбор на специализанти по проект BG05SFPR002-1.014-0001 „Насърчаване на специализацията по специалности и в области с недостиг на специалисти“, финансиран по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. и изпълняван от Министерство на здравеопазването на Р България.

Основните дейности по проекта са свързани с предоставяне на финансова подкрепа за обучението на специализанти по определени специалности  (40 специализанти) и в такива области от страната, където е идентифициран най-голям недостиг от кадри (130 специализанти). Подкрепата ще е под формата на месечен финансов стимул в рамките на 2,5 минимални работни заплати до края на специализацията на класираните кандидати(лекар, лекар по дентална медицина, медицинска сестра, акушерка).

Класирането ще става на 30-то число всеки месец за кандидатите, подали заявление през предходния месец, т.е. на 30.09.2024г. ще се извърши класиране на подалите заявления през м. Август 2024г.

Крайният срок за подаване на заявления е до 31 декември 2024г или до запълване на всички места за специализанти. С класираните специализанти ще се сключи договор за предоставяне на финансов стимул, като страни по договора са специализантът, работодателят му и Министерство на здравеопазването.

Документите за кандидатстване и заявление може да намерите ТУК

Броят на специализантите, които могат да бъдат финансират по проекта, както и областите с най-ниска осигуреност със съответните специалисти, са определени на базата на изготвен анализ от Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), в който са взети предвид редица характеристики на човешките ресурси в здравната система, вкл. спецификата и значението на отделните специалности за постигане на приоритетите в сектора.

Първоначално ще бъдат финансирани следните специалности с най-голям недостиг на кадри на национално ниво: Детска гастроентерология, Детска ендокринология и болести на обмяната, Детска кардиология, Детска клинична хематология и онкология, Детска неврология, Детска нефрология и хемодиализа, Детска пневмология и фтизиатрия, Детска психиатрия, Детска ревматология, Педиатрични здравни грижи, Епидемиология на инфекциозните болести, Лицево-челюстна хирургия, Съдебна психиатрия.

При въпроси относно кандидатстването, може да се обръщате към екипа за управление на проекта на адрес: SASSproject@mh.government.bg