СТРАНИЦИ

Проф. Ланджов откри стратегическа среща по проект BI4E в София

Медицински университет-София стана домакин на стратегическа и отчетна среща по международния проект Boosting Ingenium for Excellence (BI4E), която се проведе на 10 и 11 септември 2024г. 

Събитието събра над 30 представители на 8-те партньорски университета, които работят по инициативата, финансирана по европейската програма Хоризонт Европа – университетите в Карлсруе (Германия), в Киети-Пескара (Италия), в Руан (Франция), в Скьовде (Швеция), в Яш (Румъния), Технологичния университет на Мюнстер (Ирландия) и МУ-София.

Срещата откри лично ректорът на МУ-София, проф. Бойчо Ланджов, дм, който за първи път бе официален домакин на събитие по международния проект BI4E. Приветствени думи към участниците отправи и зам.-ректорът по научната дейност, проф. Валентина Петкова. 

Основното оперативно представяне бе на проф. Ирина Лунгу, координатор на проекта и представител на Университета в Яш, Румъния. Тя очерта напредъка по инициативата, както и предизвикателствата пред партньорите, включително и обратната връзка от страна на ЕК с изисквания към бъдещите дейности по проекта. След което всички ръководители на седемте работни групи представиха развитието на проекта в тяхната сфера на отговорност. 

Успоредно се проведе и хибридна среща на Комитета за наблюдение на проекта, съставен от външни за проекта експерти и ръководители на високо ниво от университетите-партньори. От страна на МУ-София, представител е проф. Илко Гетов от Фармацевтичен факултет. Членовете избраха нов президент на Комитета – това е проф. Афруз Бехбуди, ръководител на Училище по здравни науки към Университета в Скьовде, Швеция.

Във втория ден от събитието беше представен единият от асоциираните партньори на МУ-София по проекта – Медицински университет-Плевен. Представители на ръководството на висшето училище бяха доц. д-р Диана Пендичева-Духленска, зам.-ректор на университета, д.м., Христо Дочев, главен секретар и доц. д-р Мариела Камбурова, зам.-декан на Факултета по обществено здраве към МУ-Плевен.