СТРАНИЦИ
абсолвентите полагат Хипократовата клетва

209 нови лекари по дентална медицина получиха дипломите си

На тържествена промоция в НДК вчера 209 абсолвенти от Випуск 2024 на Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София получиха своите дипломи. 126 от тях са българи, а 83 – чужди студенти. Випускът има 12 отличници.

Гости на церемонията бяха Ректорът на Медицински университет – София проф. д-р Бойчо Ланджов, дм, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Български зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, председателят на Софийската районна колегия на БЗС д-р Бисер Ботев, деканът на Факултета по дентална медицина на Университета в Солун проф. Атанасиус Пулопулос, пом.-ректорът, главният секретар и зам.-ректорите на МУ-София, декани на факултети, директори на звена и ръководители на катедри.

Церемонията води доц. д-р Мирела Такорова, зам.-декан по учебната дейност, а Хипократовата клетва бе прочетена от проф. д-р Мария Денчева, дн, зам.-декан по международната интеграция, СДО и проектна дейност.

„Промоцията е най-хубавият празник за всеки студент, за всяко висше училище. Този празник е радост и за нас – Вашите преподаватели и близки.“

С тези думи ректорът проф. Ланджов се обърна към новите дентални лекари и им пожела: „Не спирайте да опознавате себе си и света около Вас, да навлизате в дебрите на професията, не се страхувайте и срамувайте да задавате въпроси. Подхранвайте Вашата естествена любознателност, поддържайте и високо ниво на обща култура, защото само питащият научава, а изкуството е това, което ни вдъхновява“.

Вицепрезидентът Илияна Йотова нарече МУ-София „най-добрата школа по медицина в България“, а дипломата от университета „знак за качество“.

„Медицината е професия, в която човек не може да се задоволи с наученото в университета, а всеки ден е нов стремеж към познанието. С постоянство и упоритост, с безценните знания и съвети на вашите преподаватели ще доказвате, че сте истински професионалисти“, сподели вицепрезидентът пред студентите.

На свой ред, министър Галя Кондева се обърна към тях със следните думи: „Днешният ден е кулминацията на усилията, които всеки от Вас е положил по дългия път на науката“, и допълни: „Използвам възможността да изкажа уважението си към ръководството и преподавателите за всеотдайността, с която подготвят компетентни кадри, способни да отговорят на високите изисквания към съвременните дентални лекари“.

В приветственото си слово деканът на ФДМ проф. д-р Бойко Бонев каза: „Изминаха поне шест години, изпълнени с изпитания, предизвикателства, вълнения, но и с незабравими спомени. Личните успехи и трудности ви направиха по-силни и по-уверени. Прочетохте много учебници, моделирахте много протези, прекарахте много безсънни нощи в подготовка да се срещнете с нас, вашите преподаватели. Справихте се и се надявам да сте осъзнали, че това е животът. Университетът не е само място за академични знания, а лаборатория на живота, където се учите какво е отговорност, упоритост и стремеж“.

Курсовият ръководител на випуска, проф. д-р Антоанета Млъчкова отправи своите окуражителни слова към младите лекари. След нея абсолвентите с най-висок успех от випуска – д-р Виктория Рафтопулу и д-р Владислав Иванов също поздравиха своите колеги и получиха своите дипломи лично от Ректора на МУ-София, проф. Ланджов.

Дипломите на 12-те отличници бяха придружени от почетни грамоти и парични награди на стойност 1000 лв, осигурени от Студентски съвет на МУ-София, който беше представен от секретаря на организацията Анастасия Барбукова.