СТРАНИЦИ
портрет на проф. Иван Митев

Честване на 100 години от рождението на проф. Иван Митев – откривател на 6-ия сърдечен тон и патрон на филиала на МУ – София във Враца

На 4 октомври 2024 г. отбелязваме 100 години от рождението на проф. Иван Митев, един от най-изтъкнатите български учени и откривател на 6-ия сърдечен тон. 

По този повод, в залата на Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ в сградата на НЦОЗА, бул. „Акад. Иван Гешов“ №15, от 11ч. ще се проведе тържествено събитие, посветено на неговия живот и дело.

Организатор на събитието е СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ ЕАД.

Проф. Митев, роден в село Крушовица, Врачанско, завършва медицина в София през 1950 г. Неговото най-голямо научно постижение е откриването на 6-ия сърдечен тон – революционно откритие в кардиологията, което го нарежда сред най-значимите български учени на 20-ти век. Това откритие, известно като „Феноменът на века“, е вписано в Златната книга на ИНРА и е получило международно признание.

Шестият сърдечен тон, наблюдаван за първи път през 1971 г., отвори нови хоризонти в диагностиката и лечението на сърдечните заболявания. Той позволи на учените по целия свят да задълбочат познанията си за функционирането на сърцето и да разработят нови методи за диагностика и лечение на сърдечни заболявания.

Наследството на проф. Иван Митев продължава да вдъхновява нови поколения български учени. Неговото откритие е доказателство, че и в нашата страна могат да се правят научни открития от световна величина. Днес, повече от всякога, е важно да помним и да ценим приноса на този изключителен учен.

Честването на годишнината ще събере изтъкнати кардиолози, учени и представители на медицинската общност, които ще отдадат почит на делото на проф. Иван Митев. Събитието е отворено за цялата академична колегия (преподаватели, докторанти, специализанти, студенти и служители).

Нека отбележим заедно 100-годишнината от рождението на проф. Иван Митев и да отдадем заслужената почит на неговото изключително научно дело!