СТРАНИЦИ
проф. Ланджов поздравява деканът на ФОЗ проф. Воденичарова

ФОЗ „Проф. д-р Ц. Воденичаров, дмн“ отбеляза 29 години от създаването си

С тържествена лекция отбеляза 29 години от създаването си Факултетът по обществено здраве „Проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн“ на 9 октомври 2024г. 

Да почетат празника в Аулата на УМБАЛ „Св. Екатерина“  дойдоха ректорът на Медицински университет-София, проф. д-р Бойчо Ланджов, дм, главният секретар на МУ-София д-р Видин Кирков, дм, деканът на Факултета по дентална медицина проф. д-р Бойко Бонев, дм, деканът на Фармацевтичен факултет, проф. Александър Златков, дфн, директорът на Медицинския колеж „Й. Филаретова“ проф. Мая Визева,дм, заместник-ректори, заместник-декани,  ръководители на катедри, преподаватели, студенти от ФОЗ и гости. 

Домакини бяха деканът проф. Александрина Воденичарова, дм, и създателят и патрон на факултета проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн. Деканът откри с приветствени думи към гостите в залата и даде думата на ректора на Медицински университет-София. 

„Вече почти 3 десетилетия този факултет задава националните стандарти във висшето образование в двете си професионални направления, създавайки високо квалифицирани кадри, от които обществото ни има огромна нужда“, подчерта проф. Ланджов.  Той благодари на всички досегашни ръководства на факултета, като постави акцент върху огромната заслуга на проф. Цекомир Воденичаров, дмн, като основен инициатор за създаването на отделна структура, специализирана в здравните грижи и общественото здраве, в рамките на университета. „Неговата воля, ерудиция и професионализъм ни дадоха възможност днес да имаме управленски кадри в сферата на здравеопазването, които са преминали специално обучение, да имаме акушерки и медицински сестри с висше образование и още множество значими промени в обучението по здравни грижи и обществено здраве“, сподели ректорът. 

Самият проф. Воденичаров разказа историята около създаването през 1995г. на Факултета по сестринско дело с единствена програма „Управление на здравни грижи“ и една цел – да обучава медицинските сестри, които искат да станат главни и старши сестри, в основни мениджърски умения. Той обобщи, че създаването на Факултета по обществено здраве в МУ-София е било „пусковият механизъм за създаване на други факултети в страната, които до голяма степен се създаваха или с наша помощ, или под въздействие на нашия пример. Така, без да се стремим към това, се превърнахме във факултет от национален мащаб, с национални измерения. Ние не подражаваме, защото самите ние сме пример за подражание“, каза с гордост проф. Воденичаров.   
Честването продължи с лекция на проф. д-р Григор Димитров, икономист, експерт по проблемите на пенсионното и здравното осигуряване, на тема: „Предизвикателства пред здравната и здравноосигурителната  система – финансови и организационни“. Професорът представи свои анализ и прогноза за развитието на българското здравно осигуряване в идните десетилетия, стъпвайки на данните от скорошно европейско изследване.

Допълнителна празничност на деня внесе и обявяването на новата инициатива на ФОЗ „Проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн“ с Фондация „Искам бебе“ и Изпълнителната агенция „Медицински надзор“. В Деня на Християнското семейство, 21 ноември, трите структури ще организират информационно събитие на тема донорството на яйцеклетки. Идеята беше представена от г-жа Радина Велчева, основател на Фондация „Искам бебе“ и г-жа Иванка Динева, изпълнителен директор на ИАМН, които поканиха проф. Воденичаров да бъде патрон на цялостния проект, който ще се стреми към национално покритие на по-късен етап.