СТРАНИЦИ
портрет на академик Трайков

Акад. Лъчезар Трайков: Лекарството срещу Алцхаймер може да стигне до България през втората половина на 2024 г.

Публикация на 24 часа
Болестта е много коварна – започва 10 години преди оплакванията. Появят ли се – вече са увредени голяма част от клетките, казва ректорът на Медицинския университет в София

Акад. Трайков, миналата година учени заговориха за пробив в лечението на Алцхаймер, оптимист ли сте, че болестта някога ще бъде лечима?

Много повече оптимист, отколкото преди 5 г. Целият ми път и особено последните 15 г. са белязани от две направления – да се намери ефективно средство за лечение и максимално ранна диагностика. Трудът на множество екипи по цял свят даде резултат. Първият беше съобщен преди 5 г. на световния конгрес по алцхаймер в Чикаго. Фармацевтична компания съобщи за проучване с антитяло, което като се инжектира на болен, отива в мозъка и където срещне лошия белтък амилоид, се свързва с него и го блокира. Това моноклонално антитяло беше приложено през 2016 г. на много ранни пациенти. Резултатите бяха изключително окуражаващи. За година и половина лечение при 81% от тези пациенти се установява, че амилоидът се изчиства от мозъка им и не се отлага нов. Всички очаквахме, че се случва нещо чудодейно – паметта и интелектът да се подобрят.

И какво стана?

Цялото интервю вижте ТУК