СТРАНИЦИ
снимка на статията във в-к 24 часа

Акад. Лъчезар Трайков пред „24 часа“: Рейтинговите системи стимулират качеството в университетите

Акад. Трайков, поехте Медицинския университет в София преди 2 г. в много тежко време заради пандемията. Какво успяхте да направите?

Най-голямата ми радост и удовлетворение дойдоха от реализирането на идеята за т.нар. научноизследователски университет. От 36 държавни университета 10 са определени като изследователски. За тях бяха отделени 250 млн. лв. от европейските фондове. Според европейски критерии за оценка на степента на научните постижения бяхме класирани на първо място – нашият и Софийският университет. Добрата новина за класирането дойде в края на 2021 г.

От нас обаче след това се изискваше да предложим научни проекти, които да се изработят от различни екипи в университета. Това се случи посред лято. До 1 септември трябваше да се напишат 20 проекта в различни сфери на медицината – от фундаментална до клиничноприложна. Много помогна това, че с встъпването ми като ректор преди 2 години и половина една от първите ми задачи беше да разработим стратегия за научно развитие на университета през следващите 4 години. В тези съкратени срокове бяхме вече ориентирани кои са ни силните страни, къде може да работим, къде имаме шансове. Трябваше да определим 20 екипа, които да пишат научни проекти на европейско и световно ниво, тъй като оценката за всеки проект беше от външни оценители, назначени от Европейската комисия. За всеки проект получихме изключително високи оценки, с което съм много горд.

Проектите трябваше да имат обща шапка: Медицински университет – София, и ние успяхме да го направим. Очакванията са за тези години публикационната дейност да се повиши с 20%, да имаме поне 8 патента или патентни заявки. Това не е лесно за изпълнение, но аз съм оптимист и смятам, че университетът има всичко необходимо, за да се справи с тази задача. Подписахме споразумение с Министерството на образованието и науката, Фонда за научни изследвания и Министерството на финансите. В аванс сме определили кои екипи какви апаратури ще закупуват, за да може апаратурата да бъде вкарана в употреба максимално бързо и да произвежда наука.

Цялото интервю може да прочетете във в-к „24 часа“ ТУК

автор Ярослава Прохаскова