СТРАНИЦИ

Акад. проф. Владимир Овчаров бе удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Акад. проф. Владимир Овчаров бе награден от президента Румен Радев с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие за принос в развитието на медицинската наука и образование в България.

Президентът връчи висшите държавни отличия на още петима изтъкнати българи на церемония в Гербовата зала . Знак за виталността на нашата нация са успехите на световно ниво, които са постигнали видните българи, отличени днес с държавни отличия. Това каза президентът Румен Радев по време на награждаването.

Акад. Овчаров е професор по анатомия, хистология и цитология в МФ на МУ-София, а преподавателската му дейност в български и чуждестранни висши медицински училища продължава 49 години.

Носител е на редица награди, дипломи и грамоти за изследователската си дейност и приноса си за развитието на медицината. Два пъти е избиран за „Лекар на годината“ от Български лекарски съюз – през 2003 г. и 2007 г. за заслуги в областта на медицината.

Носител е на Златен медал „Алберт Швайцер“ на Световната академия по медицина „Алберт Швайцер“. През 2014 г. е избран за „Лекар на Югоизточна Европа“ от The Southeast European Forum, а през 2018 г. е награден с орден Ave vitae на International Public Health Coordination Committee of Eurasian Medical Association.

В своето професионално развитие акад. Овчаров прави научни изследвания в различни области – невробиология, невроморфология, развитие и полови различия на централната нервна система, клетъчна биология, клетъчни мембрани, сърдечно-съдова система, двигателен апарат.

Освен научни достижения, акад. Овчаров има принос и за развитието на академични структури, като по негова инициатива са създадени Факултетът по обществено здраве към Медицински университет – София и департаментът по езиково обучение и студентски спорт.

Акад. Овчаров е заемал високи постове във висши учебни заведения и редица български и международни научни организации – ръководител на катедра, ректор на Медицински университет – София в периода 1999 – 2008 г., председател на Българска национална академия по медицина, председател на Българското анатомично дружество и други.