СТРАНИЦИ

Акад. Лъчезар Трайков гост в студиото на “ Тази събота “ по бТВ

„В началото считахме, че мозъкът е по-пощаденият орган от коронавируса, защото всички бяхме вперили поглед към белия дроб, той и до ден днешен най-много страда. Когато говорим за мозъчни симптоми или неврологични, те могат на бъдат причинени чрез три механизма. Единият е, когато вирусът влезе директно в мозъчната тъкан, когато почва да уврежда нервните клетки – така наречените енцефалити. За радост, тази проява е много тежка, но и много рядка все още“, заяви неврологът и ректор на Медицинския университет в София акад. Лъчезар Трайков в „Тази събота“.

„Има преграда между кръвта и мозъкът. Той е специален орган. Природата е помислила и го пази. Не всичко, което се намира в кръвта, го отвежда до мозъка. Тази бариера засега спира вируса при повечето хора“, обясни акад. Трайков.

Акад. Трайков използва широката трибуна на бТВ, за да поздрави по повод предстоящият празник – Световния ден на здравето всички лекари и тези, които се обучават да станат лекари.

“Пожелавам да колегите здраве. Пожелавам им по същия начин както досега да бъдат достойни, да бъдат професионалисти, каквито са. За съжаление вече втора година посрещаме празника в пандемия. Тази пандемия за пореден път доказа колко достоен човек е българският лекар. Колко добре е подготвен и как обществото в такъв тежък момент може да се опре на него.

Гордея се с нашите доброволци. Имаме над 250 студенти доброволци. Това показва, че сме успели правилно да им предадем, не само ние, а и обществото и семейството,ценностите, които един лекар трябва да носи”, каза ректорът на МУ-София. 

ВИДЕО