СТРАНИЦИ

Акад. Лъчезар Трайков: Напасването към нуждите на обществото не се изчерпва с „държавната поръчка“

Новият ректор на Медицинския университет-София пред БНР

„След толкова упреци през последните 20 години, не сме и помисляли, че ще ръкопляскат на българските лекари. Covid-19 даде основание да се гордеем за това, което сме – като общество и като лекари. И като обучение в университетите.“

Това подчерта пред Радио София неврологът акад. проф. Лъчезар Трайков, който в края на юли беше избран за ректор на Медицинския университет-София (МУ-София). И допълни:

„Винаги съм носил вируса на академизма, на образованието, на желанието да предадеш наученото на учениците и на науката. В университета съм 30 години.

Цял живот съм инвестирал в преподаване и в наука, както и в клиничната практика. За съжаление с качественото образование пълним с лекари западните болници.“

По думите на акад. Трайков българската медицина работи по световните стандарти. И постиженията на много от нашите учени могат да са сравняват с европейските и световните шампиони с спорта.

Новата академична година чука на вратата. Дистанционното обучение е особено предизвикателство за медицинските университети, на 15 септември МУ-София вече ще разполага с обща дигитална платформа, похвали се акад. Трайков.

С колегите си от другите медицински университети се обсъжда обща концепция за прилагане на хибриден модел при практическото обучение на студентите, в по-малки групи и с намалена продължителност.

Не са чужди и на идеята за изграждането на симулационни центрове – със симулатори и тренажори.

Ще е нужно време – около година, но симулационна медицина ще допълни качеството на практическото обучение с минимум риск от инфекция.

С термина „държавна поръчка“ не се изчерпва финият механизъм, по който трябва да продължи напасването на обучението съобразно нуждите на обществото, каза още акад. Трайков.

„Дипломата е само началото. Трябва да синхронизираме способността да произвеждаме лекари с продължаващото обучение и предвидимо кариерно развитие. Държавните институции, Лекарският съюз и научните дружества по специалности трябва да се разберат по този въпрос.“

Чуйте целия разговор на Катя Василева с новия ректор на МУ-София.