СТРАНИЦИ

Акад. Трайков участва в панела за здравеопазване на „Българския Давос“

Автономията на медицинските университети, продължаващото обучение и задържането на младите кадри в България са сред основните проблеми в сферата на здравеопазването у нас. Това очерта вчера по време на срещата Powers Summit ректорът на МУ-София и председател на Сдружението на медицинските университети в България, акад. Лъчезар Трайков, дмн. 

Той участва в панел на тема „Здравеопазване“, част от събитието, наречено още “Българският Давос” – платформа за оперативен диалог между властта, бизнес лидерите и гражданския сектор с цел достигане до устойчиви решения за бъдещето на България.

Акад. Трайков сподели от името на Сдружението на медицинските университети, че проектът на досегашния екип на Министерство на здравеопазването за централизирани комисии на държавните изпити за придобиване на специалност е неприемлива за висшите училища в здравната сфера. В тази връзка и като част от процеса на обществени консултации, в началото на декември сдружението изпрати писмо до отговорните институции, разясни академикът. Той подчерта, че университетите са тези, които издават и подписват дипломите, отговорността е тяхна, и, точно поради това, е важно да се зачита автономията им. 

Специализациите и кариерното развитие са болна тема, свързана с напускането на страната от младите медицински кадри, каза акад. Трайков. По думите му 30% студентите в МУ-София веднага след завършването си напускат България и още 30% я напускат след като вземат специалност. „Смятаме, че държавата трябва да се намеси за решаването на проблема с кадрите в дефицитните специалности – например педиатрия, обща и клинична патология, анестезиология, дори вътрешни болести“, добави още той. „Нужно е да има гаранция и предвидимост за професионалното развитие на младите хора. Ние сме, може би, единствената страна в Европа, която няма ясна система за продължаващо обучение“, завърши експозето си академик Трайков. 

В хода на дискусията той подчерта нуждата от остойностяване на труда на лекарите и медицинските сестри, както и анонсира, че МУ-София се стреми до края на следващата година да реализира концепцията за т.нар. виртуален университет.

Сред панелистите в здравната сфера, освен акад. Лъчезар Трайков, бяха още: председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, Свилена Димитрова – председател на Българската болнична асоциация, Димитър Маринов – главен секретар на Българския фармацевтичен съюз и Деян Денев – директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Видео от дискусията можете да гледате ТУК