СТРАНИЦИ

Акад. Трайков в „Денят започва”: Мозъкът е от органите, които страдат от вируса, но в по-малък процент

Никога не сме твърдяли, че мозъкът е абсолютно защитен от вируса, няма как да влезе такава тежка инфекция в тялото, да върви в кръвта, да стига до всички органи, без да засегне мозъка, каза в „Денят започва с Георги Любенов“ акад. Лъчезар Трайков, ректор на Медицинския университет в София.

„Малък е процентът, за радост, на директното засягане на нервната клетка. Мозъкът има една специална преграда, която липсва в другите органи – не всичко, което плува из кръвта, стига до мозъка. Открити са антитела в него, но при изключително малък брой пациенти – между 5 и 10%“, обясни акад. Трайков.

Неврологичната симптоматика при малък брой пациенти се дължи на директното засягане на мозъка. Вирусът може да се отрази на мозъка предимно на рисковия контингент – хората над 65 години, недобър контрол на артериално налягане, недобър контрол на липидите в кръвта, недобър контрол на кръвната захар – диабета, наднорменото тегло.

„Локдаун и мерки ни спасяват не от вируса като цяло, те ни спасяват от пикове, които са изпитание за здравната система“, коментира акад. Трайков.

Какво още каза акад. Лъчезар Трайков вижте във видеото.