СТРАНИЦИ
акад. Овчаров пред аудиторията

Акад. Владимир Овчаров представи книгата си „Стареене и дълголетие“

Факултетът по обществено здраве „Проф. Цекомир Воденичаров, дмн“ организира събитие по повод представяне на новата книга на академик Овчаров „Стареене и дълголетие“. То се състоя вчера на 28.05.24г. в Аулата на УМБАЛ „Царица Йоанна- ИСУЛ“ и на него присъстваха ректорът на МУ-София проф. Бойчо Ланджов, създателят и патрон на ФОЗ проф. Цекомир Воденичаров, главният секретар на МУ-София д-р Видин Кирков, зам.-ректорът по учебната дейност на МУ-София проф. Каролина Любомирова, деканите на Фармацевтичен факултет проф. Александър Златков и на Факултета по дентална медицина проф. Божидар Йорданов, директорът на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ проф. Мая Визева, издателят чл.- кор. Иван Гранитски, много приятели и гости. Домакин и водещ на събитието бе деканът на ФОЗ проф. Александрина Воденичарова.

Тя откри събитието с думите: „Имам удоволствието и честта да ви приветствам на представянето на новата знакова книга „Стареене и дълголетие“ на акад. Владимир Овчаров. Авторът е емблематична личност за МУ-София, а и не само това, той е и доказателство за това, че вечната младост съществува. С неподражаемата си осанка, аристократично излъчване и висш интелект акад. Овчаров е блестящ пример за това, че всичко, което се случва и начина, по който се случва, зависи от самия човек. Убедена съм в успеха на новата книга на акад. Овчаров, защото тя е изключително съдържателно четиво, темата, на което вълнува всеки един интелигентен човек.“

В приветствието си към автора ректорът проф. Ланджов заяви „Щастлив съм да Ви поздравя за този Ваш труд, който е продължение на дългия Ви творчески път на учен в търсене и откриване на загадките на човешкия организъм, които влияят върху общия и индивидуалния ход на живота на личността. Да добър час на книгата и много доволни читатели!“

Книгата „Стареене и дълголетие“ разглежда дълголетието като понятие с два компонента. Първият е колко дълго ние живеем, вторият – качеството на нашия живот. Структурирана в академичен стил, книгата започва с анализ на нарастването на броя на населението в света, резултат от повишената продължителност на живота, с акцент какви социални, здравни, обществени и лични последствия има огромният брой възрастни хора върху глобалното развитие на планетата.

Акад. Овчаров се спира и на причините, поради които старее човешкият организъм. През годините учените са създали серия теории – за програмирането, за грешките, за свободните радикали (отречена след време), за увреждането на ДНК и др.

С анатомична точност авторът очертава и възрастовите промени във всяка система в човешкото тяло, откроявайки общи и специфични признаци.

Новата книга на акад. Овчаров може да бъде закупена от книжарниците Сиела, Хеликон, Гринуич и др.