СТРАНИЦИ

Бъдещи лекари положиха Хипократова клетва онлайн

В първата по рода си хибридна церемония за студентите по медицина – първи випуск лекари положиха Хипократовата клетва и онлайн. На официалната церемония в Аулата на Медицинския университет присъстваха пълните отличници на випуска.

В специално уеб пространство, където участваха останалите студенти, беше пресъздадена атмосферата на присъственото дипломиране. Абсолвентите тази година са общо 477, от които 215 чужденци.

А след като се заклеха, получиха и първия си съвет като лекари – „Primum non nocere“ – преди всичко не вреди.

„Лекарят трябва да обича хората, трябва да вярва на пациента, той трябва непрекъснато, за да бъде добър лекар, трябва непрекъснато да тренира ума си и да не изоставя никога болния“, каза деканът на Медицински факултет в МУ – София проф. д-р Димитър Буланов.

Някои от младите медици вече са го осъзнали.

„Пациентите са съкровища“, каза дипломираният лекар Мария Динкова.

Мария е един от деветимата пълни отличници от випуск 2020. Грижи се за най-малките в Клиниката по детска анестезиология и реанимация на Пирогов. Специализант е там вече месец. Радва се, че е намерила своето място.

„Болестите не четат учебниците, колкото и да искаме някои да се прави и да стане по-добре, просто има неща, които не зависят от нас, така че да приемеш това и да продължиш напред е доста трудно“, каза дипломираният лекар Мария Динкова.

По-различната церемония днес несъмнено показва едно – за лекарите на първо място е отговорността към здравето на другите.

„Опитвам се да бъда благодарна. Опитвам се да гледам през розовите очила, доколкото това е възможно, опитвам се да бъда оптимистично настроена. Знам, че ме очакват трудности, трябва да ги посрещна мотивирана“, каза дипломираният лекар Станислава Георгиева.

„Това, което се е случило днес, е първата диплома, която ще получат в ръцете си. Оттам насетне има още доста труд, има още доста четене, мисля, че четенето в нашата професия е цял живот“, каза ректорът на Медицинския университет в София акад. проф. д-р Лъчезар Трайков.

А тази година освен рекордните отличници Медицинският университет в София може да се гордее и с големия брой студенти доброволци, които са помагали в болниците по време на пандемията.

РЕПОРТАЖЪТ може да видите ТУК

В сутрешният блок на БНТ: Младите лекари в условията на пандемия: Има шанс за развитие в България – вижте ТУК