СТРАНИЦИ

ДОКУМЕНТАЛНА ИЗЛОЖБА „Д-Р АНДРЕЙ ГЕОРГИЕВ- ДАРИТЕЛЯТ“ БЕ ОТКРИТА ПО ВРЕМЕ НА ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК НА МУ-СОФИЯ

Медицински университет- София представи във фоайето на зала 2 на НДК документална изложба за живота на големия дарител д-р Андрей Георгиев. Тя се осъществи благодарение на усилията на журналиста от вестник Труд Любомир Йорданов и с помощта на Община Лом в лицето на кмета г-жа Пенка Пенкова, която пристигна специално за събитието.

Доктор Георгиев е работил като лекар през целия си живот – от завършването в България, през специализацията в Чехия и Франция ???, от където емигрира в Америка. Там той работи като семеен лекар и уролог, първо в Калифорния, а след това над 50 години в Уилмингтън.

„Д-р Андрей Георгиев завеща 5 милиона долара, от които над 2.5 милиона долара за гимназията „Найден Геров” в Лом, където е учил, над 500 хиляди долара на град Лом, и близо 1 млн. долара за университета в американския щат Делауеър, където е работил.

Забележително е, че той дари и над 1 млн. долара на Медицинския университет София. Щедрият жест на българина- емигрант е поклон към университета, в който той израснал, като лекар и личност. В тази връзка,Академичният съвет  на МУ- София реши да разпределя всяка година 20 000 лева от награден фонд за завършилите с пълно отличие студенти. Парите ще се разпределят между всички факултети, Филиал „проф. д-р Ив. Митев“- Враца и Медицинския колеж „Й. Филаретова“-София.

Тази година, първите отличници получиха своите парични награди“.От завършилите медици, четирима са пълните отличници и всички те са дами. За първи път в историята на МУ-София има чуждестранен студент, който е положил всичките си изпити с отлична оценка – д-р ЕманАниес от Египет. Всички те, след решение на ръководството на Медицински университет получиха приза „Златен Хипократ“ както и парична награда от 2500 лв., като част от наследството на д-р Андрей Георгиев, заяви в словото си при откриването Ректорът проф. д-р Виктор Златков. Допълнително, той посочи, че Академичния съвет е приел решение част от наследството да бъде използвано като награден фонд за откупка в размер до 180 000 лв. за първите три места в конкурса за идеен проект с макет за новата Учебно- административната сграда на Ректората, както и една от аудиториите в нея да носи  името на завещателя д-р Андрей Георгиев.

По време на представяне на изложбата г-н Любомир Йорданов разказа  за издирените от него в архива на „Държавна сигурност” документи, показани в изложбата и за това как частица по частица е откривал голямата личност на емигранта родолюбец.

Кметът на Община Лом г-жа Пенкова сподели с публиката гордостта на крайдунавския град, че д-р Георгиев никога не забравя България, въпреки трудните години преди да емигрира.

Всички присъстващи се обединиха, че делото на този велик българин не трябва да бъде забравено, като неговата морална значимост го поставя редом до братя Христо и Евлоги Георгиеви и  всички други дарители, милеещи за България.