СТРАНИЦИ
д-р Сираков и наградата Питагор

Д-р Александър Сираков с награда „Питагор“ на МОН за млад учен

В навечерието на 24 май бяха раздадени наградите на Министерството на образованието и науката „Питагор“.

Наградата за млад учен в областта на науките за живота и медицината бе връчена на ас. д-р Александър Сираков от Медицински университет–София. Неговата област е образна диагностика и интервенционална неврорентгенология.

„Много хора не осъзнават какъв подвиг е да се прави наука в България и с какви предизвикателства се сблъскват нашите учени. Въпреки това смея да кажа, че българската наука продължава да държи световно ниво в редица области на познанието, за което поздравявам всички вас“. С тези думи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов откри церемонията по връчване на наградите.

„Наградите „Питагор“ са част от малкия принос, с който ние като общество изказваме високата си оценка за дейността на учените в България. Ще припомня какво е казал Аристотел за Питагор и неговите последователи: „Винаги едно свойство на числата е справедливост, друго – душа и ум, трето – успех!“, каза  още в словото си министърът проф. Пенов.

Медицински университет получи още една престижна награда. МОН в партньорство с престижното издателство Elsevier връчиха на университета награда за най-много научни публикации с международно сътрудничество. Elsevier е издателство, специализирано в публикуването на научна литература и поддържа своя собствена база данни (Scopus), чрез която са достъпни около 10 милиона публикации. Наградата прие главният секретар на МУ-София проф. Генка Петрова.

„От името на академичния състав на МУ-София и лично от името на академик Трайков, ректор на МУ София, изказвам най-сърдечна благодарност на МОН и на Elsevier за тази престижна награда.  Тя е резултат на усилията на всички учени в университета и е доказателство за тяхната международна известност и качество на научните изследвания. Науката е най-директния посланик между държавите, защото обективните методи, които тя използва са международно проверими и говорят на езика на истината. Още веднъж сърдечно благодаря за признанието“, заяви проф. Петрова.

В тазгодишното издание на наградите за наука „Питагор” кандидатстваха рекорден брой учени – 51. В зависимост от категорията кандидатите предоставиха обща справка за научните си резултати с акцент върху последните 5 години за категория за утвърден учен и последните 3 години за категория за млад учен. За голямата награда „Питагор“ за цялостен научен принос справката за научните постижения е с акцент върху резултатите през последните 10 години.