СТРАНИЦИ
абсолвенти четат клетвата

Дипломираха се 222 възпитаници на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“

Възпитаниците от Випуск 2023 на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ към Медицински университет – София получиха своите дипломи за специалисти по здравни грижи, в избраната от тях специалност: „Зъботехник“, „Рентгенов лаборант“, „Помощник- фармацевт“, „Рехабилитатор“, „Масажист“ (лица с увредено зрение), „Медицинска козметика“, „Инспектор по обществено здраве“, „Медицински лаборант“ и „Парамедик“.

Тържествената церемония се проведе в присъствието на цялото ръководство на университета. Поздравление от името на директора на Колежа проф. Захарина Савова бе представено от проф. Мая Визева, ръководител на „Учебен отдел“: „Бъдете смели, отговорни, уверени и последователни в изпълнението на избраните от Вас професии. Следвайте принципите за хуманност и уважавайте хората, които търсят Вашата професионална грижа.“

„Благодаря Ви, скъпи абсолвенти, че сте избрали професия в сектора на здравните грижи – тази изключително хуманна и ключова за пациентите сфера на медицинската наука. Благодаря Ви за всекидневните усилия да усвоявате на теория и на практика знанието, което ще Ви даде увереност в професионалния Ви път и ще гарантира добра грижа за бъдещите Ви пациенти“, с тези думи ректорът акад. Лъчезар Трайков се обърна към завършващите студенти. Той поздрави и всички преподаватели за тяхното старание да поддържат високото качество на обучението и професионалната подготовка на специалистите.

Своите поздравления към завършващите студенти отправиха деканите на факултетите в университета, г-жа Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и г-жа Лиляна Петрова, председател на Българската асоциация на помощник-фармацевтите.

„Рентгенови лаборанти и медицински лаборанти – Вашият труд заслужава огромен респект и уважение. Без Вашите умения и знания, ние, лекарите, няма да можем да се справим. Вие сте в основата на диагностичния процес, в клиничните лаборатории, образната диагностика, патоморфологията и лабораторната медицина. Зъботехниците – Вие сте незаменими партньори на денталните медици. Упражнявате едно от най-пълноценните изкуства, като извайвате зъбите и давате възможността на хората да се хранят и да имат красива усмивка. Добрият рехабилитатор може да изправи на крака болния човек, може да му даде сили и вяра. Помощник-фармацевтите – една изключително отговорна професия, в която теоретичните знания и практически умения са в постоянно взаимодействие. Инспектори по общественото здраве – Вашите знания и умения са императивно важни, защото чрез тях се осигуряват безопасност, сигурност и хармония в човешката жизнена среда. Масажистите – малко хора се замислят, за това колко индивидуална и много лично човешка е Вашата работа. За да работиш с човешкото тяло, да манипулираш тъканите се изисква познаване на тялото, уважение към човека. Наскоро в нашата хирургия имахме пациентка, която се оказа козметичка на наша колежка повече от 20 години. Всички коментираха колко е важно да имаш добър медицински козметик и че днес е трудно да намериш такъв професионалист. Вярвам, че Вие ще бъдете такива. И накрая, но не на последно място искам да се обърна към парамедиците – Вие сте призвани и обучени да бъдете в помощ на болния човек в най-критичните и отговорни моменти. Всяка грешка в спешните състояния може да е фатална. Всяко правилно действие, може да отдалечи смъртта“ , каза деканът на Медицински факултет проф. Димитър Буланов в приветствието си към абсолвентите.

Приветствие от името на студентите към техните колеги и преподаватели отправи Здравка Иванова, дипломант от специалност „Рентгенов лаборант“. С нейното съдействие завършващите студенти положиха клетвата на възпитаниците на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“.

Акад. Трайков и проф. Визева лично връчиха дипломите, плакети и награди от Студентски съвет на седемте отличници на Випуск 2023.