СТРАНИЦИ

Доц. Янчева: При „дълъг“ COVID излекуваните още имат оплаквания, но не са заразни

Повторното боледуване е рядко, очаква се антителата и клетъчният имунитет да пазят над 1 година, казва в интервю за „24 часа“ доц. д-р Нина Янчева-Петрова, дм

– По официални данни положителните за новия коронавирус и болните намаляват, но смъртността изглежда непропорционално висока, защо е така, доц. Янчева?

– Това са последици от високия брой заболели през месеците ноември и декември. При някои пациенти заболяването протича продължително и тежко и въпреки временни подобрения в състоянието им в крайна сметка може да завърши фатално. Причините за високата смъртност са комплексни. От една страна, са медицинските фактори – възраст над 65 г., придружаващи заболявания като затлъстяване, злоупотреба с алкохол, захарен диабет, онкологични, сърдечносъдови и неврологични заболявания. От друга страна, са социалните фактори. Не само у нас, но и в държавите с по-добра икономика е установено, че

при хората с по-ниски

доходи смъртността

е по-висока

Причина за това е затрудненият достъп до медицинска грижа. Много хора се самолекуват вкъщи и достигат до болнични заведения вече в крайно тежко състояние и невъзможност за овладяване на заболяването.

– Какво включва успешният алгоритъм за лечение на леко боледуващите вкъщи и при тежките случаи в клиниките?

– За приетите в лечебни заведения възрастни и деца над 12 г. единственият одобрен до момента противовирусен медикамент за лечение на SARS-CoV-2 е ремдесивирът. Прилага се интравенозно, затова трябва да е в болнични условия. Данните показват, че е по-ефективен, когато се използва в по-ранните стадии на заболяването. По-новите данни показват, че ефективността му е по-висока при комбинирането му с някои имуномодулатори. Продължават проучванията и за други противовирусни медикаменти, които са таблетни форми и съответно биха могли да се използват и в амбулаторни условия. Данните за някои от тях показват обнадеждаващи резултати като опция за бъдещо лечение в съвсем ранните етапи на болестта, което ще намали тежките случаи и хоспитализациите.

Реконвалесцентната плазма и препаратите, съдържащи антитела, също имат ефект, когато се прилагат в ранните етапи на заболяването. При пациенти с тежки форми на инфекцията са необходими допълнителни терапии с кортикостероиди, кислород, имуномодулатори, противосъсирващи средства. При данни за вторична бактериална инфекция се прилагат антибиотици.

В дома при леките форми на заболяването е достатъчно да се приемат голямо количество течности, симптоматични средства – температуропонижаващи, противовъзпалителни, откашлечни. Но всеки със симптоми на заболяването трябва да бъде прегледан и да бъдат назначени изследвания за обективна преценка на състоянието му. Защото невинаги оплакванията на пациента съответстват на реалното му състояние и това може да доведе до забавяне на необходимото лечение. Не трябва да се предписват медикаменти напосоки без обективна оценка на състоянието.

въпросите задава Любомира Николаева, в-к 24 часа

Цялото интервю може да прочетете ТУК