СТРАНИЦИ

Доц. Нина Янчева: Новият щам на коронавируса не обезсмисля ваксината

Скоростта на заразяване с новия щам на коронавируса се увеличава със 70%. Репродуктивното число се увеличава с 0,4. Един човек може да зарази други седем, сочат анализи на лабораторните резултати.

Това обясни в „Тази сутрин“ доц. Нина Янчева, ръководител на Катедрата по инфекциозни болести в Медицинския университет в София. 

„В случая мутацията е бърза и затова алармират и учените. Не е доказано, че тези мутации променят хода на пандемията и тежестта на заболяването“, отбеляза тя. 

„По-различното в случая е скоростта на заразяване. Ясно е, че заболелите са млади хора над 60-годишна възраст. Тежестта на заболяването не е по-голяма и няма по-висока смъртност“, обясни още доц. Нина Янчева. 

„След като се забави реакцията на институциите след първите случаи на новия вирус в Китай, сега мерките са много по-бързи и по-агресивни, за да се ограничи някаква предполагаема опасност, но тя не е ясна за момента“, коментира тя. 

Според доц. Янчева вероятно новият щам е достигнал и до други страни в Европа – има данни за Нидерландия, Дания и Австралия. 

„За момента няма данни, че новият щам обезсмисля ваксината, защото ваксината, подобно на естественото заболяване, води до образуването на неутрализиращи антитела и на клетъчен имунитет. Мутациите водят до промяна на прикрепване на вируса към клетките, но това не би довело до пълно блокиране на ефекта от ваксината“, обясни доц. Нина Янчева. 

„В нашата страна антиваксърските течения са доста широко застъпени. Не знам каква част от населението се убеди, че тази болест може да протече тежко и ваксината е единственото средство, което би могло да ограничи и да контролира пандемията“, каза доц. Нина Янчева.

Доц. Нина Янчева: Новият щам на коронавируса не обезсмисля ваксината – bTV Новините (btvnovinite.bg)