СТРАНИЦИ

Европейска нощ на учените в МУ-София-2019

За трета поредна година Медицински университет-София отвори врати в Нощта на Учените. Домакин и организатор на програмата с разнообразни събития за малки и големи бе Центърът по Молекулна медицина и Катедрата по Медицинска Химия и Биохимия на Медицински факултет, МУ-София.

Младите учени запознаха присъстващите с най-новите технологии за разчитане на тайните на нашите гени, както и с възможностите за изследване едновременно на всички промени в нашия геном, протеом и метаболом.

В забавната викторина победителите бяха изненадващо не само студенти и ученици, но и хора с най-разнообразни професии като журналист,  одитор, компютърни специалисти.

На възможността да посетят и разгледат най-модерните научни лаборатории за генетични, метаболитни и клетъчни изследвания в България се порадваха над 100 посетители от всички възрасти. Най-много бяха учениците от столичните училища, привлечени от науките за живота.

Млади учени и докторанти  демонстрираха технологиите за микрочипов анализ, ново поколение секвениране, метаболомни и метаболитни изследвания, тъканно култивиране и in vitro изследвания.

Най-забавно беше в специалния детски кът. Индивидуалната програма и занимания с децата включваха рисуване и моделиране за деца и родители на  клетки и ДНК. Голям интерес предизвикаха гледането през микроскоп, цветните колби с димящи течности и забавното моделиране на клетки и ДНК молекули. Всички деца получиха специални подаръци и  сертификати.

В REFRESH кафене „Биобанките – най-добрата инвестиция за нашето бъдеще“ Проф. Кънева, запозна публиката с ролята на биобанките за развитие на науката и персонализаираната медицина, както и с участието на Медицински Университет – София и Център по Мoлекулна Медицина в Европейската  Инфраструктура за биобанкиране – BBMRI-ERIC. Много хора проявиха интерес да дарят биологичен материал и да участват в научни изследвания като доброволци.

Европейската нощ на учените в МУ – София се превръща в традиция, интересно и вълнуващо преживяване за малки и големи, стъпили на дългия и очарователен път към науката за живота.

Благодарим на всички наши студенти – доброволци от Медицински Факултет, които се включиха в организацията на събитието.

* * *

Проектът REFRESH  (Relate, Experience, Find Research Everywhere and Share) за Европейска нощ на учените в България се финансира от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“, договор 818879.