СТРАНИЦИ

Мария Кожухарова: Да спасиш човешки живот – това е най-голямото богатство

„Медицината е най-хубавата специалност. Когато някой ме пита как съм я избрала, аз не мога да отговоря, защото по-скоро тя ме избра. Дали е генетично, защото съм от семейство на лекари – не знам. Просто това е моето призвание, никога не съм си мислила да се занимавам с нещо друго“.

Мария е 5 курс в специалност „медицина“, а отличието си получи лично от ректора на учебното заведение акад. Лъчезар Трайков. За младия медик изборът е бил лесен, защото намира това за една от най-разнообразните професии, без да се страхува от трудностите и предизвикателствата.

„В нея можеш да вършиш само научна дейност или само практическа. Има над 120 специалности. Такова разнообразие няма никъде другаде. И не на последно място, да помагаш за поддържането, спасяването и дори понякога връщането на човешкия живот – това е най-голямото богатство“, категоричен е младият медик.

За интервюто тя идва след нощна смяна, но с усмивка на лицето, която обаче се забелязва единствено в очите ѝ, защото носи маска. Не я сваля, твърдо вярвайки в ефективността на личните предпазни средства и самодисциплината, опитвайки се да предпази екипа ни, тъй като тя самата работи с COVID-пациенти.

Признава, че личните ѝ интереси са свързани с акушерството и гинекологията, а това е специалността, на която се е спряла още в края на първи курс. Ето защо е избрала да стартира професионалния си път в Университетска акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ в София. „Там работим с по-тясно специализирани случаи с COVID-19, с родилки и гинекологични операции. За мен борбата с вируса е едно голямо предизвикателство, тъй като няма универсално лечение. Това не е вирус, при който спазваш една терапевтична схема, а пациентът веднага след това се оправя. Като прибавим и това, че доста хора търсят помощ едва тогава, когато са в напреднала пневмония, съпътстващите усложнения стават големи. Като цяло, в нашето отделение се справяме много добре. В основата стои екипната работа“, разказва Мария.

Въпреки трудностите, тя работи с огромно желание да помага и да спасява човешки животи. „Не мога да кажа, че ми е трудно или неприятно, напротив, работата е много зареждаща, но и интензивна“, споделя младият медик.

Видео интервюто може да видите тук