СТРАНИЦИ

Мария Велкова иска да е лекар в България въпреки негативите на системата

След като завърши, Мария Велкова иска да бъде лекар в България, а не в чужбина, осъзнавайки отрицателните страни и на системата, и на професията.
„Искам да стана лекар, защото съм го почувствала така преди много години и не мога да си представя да стана нещо друго“, сподели пред БНР студентката в Медицинския университет в София, вече стажант-лекар. В момента държавните стажове са отменени поне до края на извънредното положение:
„Завършихме семестриално може би два-три седмици преди началото на извънредното положение. Вече не провеждаме занятия в университета, които по план трябваше да са държавен стаж, защото естеството на тази специалност е такава, че държавните стажове, поне засега, няма как да бъдат организирани онлайн“, обясни тя и изрази очакване:
„Когато бъдат разхлабени мерките, да можем да започнем по някаква променена схема да започнем да караме стажове и да успеем да завършим възможно най-рано, но със сигурност ще има някакво забавяне“.
В последния месец Мария Велкова се грижи за пациенти в критично състояние и такива, които са след сърдечна операция, в Реанимацията на една от болниците в София:
„работя като медицинска сестра вече трета година. Покрай тази работа реших, че искам да специализирам „Реанимация“. Преди това не съм предполагала, че някога ще реша да стана анестезиолог-реаниматор“.
Тя заяви, че е готова да бъде доброволец в болница и рисковете не я плашат.

Звуковият файл от репортажа на Мира Стефанова в предаването “Нещо повече“ -БНР