СТРАНИЦИ
Студентът приема наградата

Матей Попниколов, студент на годината в МУ-София: Хората в малките градове имат нужда от млади лекари и адекватни здравни грижи

Матей Попниколов е отличен за студент на годината на медицинския факултет на МУ-София. Той е последен курс медицина, предстои му дипломиране и вече е избрал своята специалност. Разговаряме с него за очакванията му към професията, за проблемите и предизвикателствата пред младите ни лекари.

Матей, какво е за Вас отличието студент на годината на МФ на МУ-София?

За мен това е една мечта и съм изключително щастлив, че имам честта да я получа. Това отличие е съвкупност от оценките от изпитите, както и от активното участие в извънучебните дейности като студентския съвет, различни конгреси като Mеждународния конгрес по медицински науки за студенти и млади лекари ICMS и други активности. При последното издание на ICMS аз и още двама колеги – Мустафа Бързев и Александър Илиев, с помощта на проф. Бойчо Ланджов и д-р Георги Георгиев представихме статия, свързана с липсата на мускула palmaris longus в човешкото тяло, която впоследствие бе публикувана в Acta morphologica et anthropologicа. В този смисъл отличието ми е стимул, че тези активности са оценени.

Как медицината стана Ваш път?

Истината е, че баща ми работеше цял живот в болницата в Дупница и като цяло искам да продължа неговото дело, това, което той е правил досега. Той беше хирург – аз не успях да се престраша да специализирам хирургия, но смятам, че по един или друг начин, ще продължа неговия път, това, което той е правил десетилетия – да помага на хората. Изборът ми за професия обаче не беше обременен от родителите ми, не съм усещал никога натиск да уча медицина или в по-ранните ми години да наблягам на биологията и химията. Това решение дойде естествено. Може би честите разговори вкъщи по медицинските теми, многото литература в тази насока събудиха интереса към медицината в мен.

Цялото интервю вижте в medicalnews.bg