СТРАНИЦИ

Медицинският колеж чества 60 години специалност „Рехабилитатор“ в България

60 години от началото на обучението по рехабилитация в България  ще отбележи утре  Медицински колеж „Й. Филаретова“ към МУ-София с уебинар от 10ч.  Темата на събитието е „Специалността Рехабилитатор – винаги актуална за всички предизвикателства”.  От 1961 г. досега обучените рехабилитатори у нас са почти 4 000.

Домакин и водещ на уебинара ще е директорът на колежа проф. Захарина Савова, дм. Ректорът на МУ-София, акад. Лъчезар Трайков, дмн, ще приветства участниците. С историята на специалността ще ги запознае гл. ас. Мариана Алберт, която е ръководител и на свързаната специалност „Масажист (с увредено зрение). В Медицинския колеж студентите от специалност „Рехабилитатор“ подпомагат своите колеги масажисти в учебния процес, грижат се за тях при придвижването им до клиничните бази, а самите преподаватели възпитават студентите в  милосърдие, отзивчивост и благотворителност по завета на патрона на колежа Йорданка Филаретова.

В уебинара ще се включат и първите преподаватели със специалност „Рехабилитатор” – Боянка Божилова, Йорданка Пенева и Лили Ценева. 

Презентация по най-актуалната тема в момента „COVID – 19-предизвикателства пред рехабилитацията”  ще изнесе студентката от 3ти курс Надежда Антонова. След нея участниците ще имат възможността да видят видео-филм, демонстрация от наши студенти на иновативен имуностимулиращ масаж. Студентката от 2ри курс Ива Иванова ще представи „Neuroforma – инструмент за рехабилитация чрез виртуална реалност – клинична оценка на ефективността”, а колегата й Александра Тоник от 3ти курс, ще презентира „Ролята на Ligamentum capitis за правилната функция на ТБС“.

Директорът на отдел „Физиотерапия и рехабилитация“ в болница „Сердика” Димитър Петров, ще запознае участниците в уебинара с „Иновативни технологии в областта на рехабилитацията”.