СТРАНИЦИ
Група студенти и организатори на ICMS

Международният конгрес по медицински науки на АСМБ – София се проведе в МУ-София

Международният конгрес по медицински науки (International Congress of Medical Sciences – ICMS) е ежегодно събитие, организирано от студентите от Асоциацията на студентите медици в България – София. Тазгодишното издание на конгреса се проведе в периода 11-14 май под мотото „Science
bring us together!“ (Науката ни събира!). Участниците наброяваха повече от 450, като 162-ма се включиха с презентации и постери.

Ректорът на Медицински университет – София акад. Лъчезар Трайковлично поздрави участниците и организаторите в пълната аула на УАГБ„Майчин дом“ за положените усилия. С пожелание за ползотворна работа към студентите и лекторите се обърна и д-р Валентин Пеев – главен секретар
на УС на БЛС и поднесе поздравителен адрес от името на председателя на УС на БЛС – д-р Иван Маджаров.

В продължение на няколко дни студенти от страната и чужбина имаха възможността да упражнят и подобрят своите умения в практически уъркшопи. Те имаха възможност да изберат от повече от 75 различни теми, в които да вземат участие. Менторите на уъркшопите представиха пред
студентите иновации в диагностиката и лечението на пациенти, а също така
предоставиха възможност да се запознаят отблизо с научната работа. Сред засегнатите теми бяха кардиохирургия, коремна хирургия, 3D принтиране,офталмология, педиатрия и много други.

Конгресът поощрява бъдещите лекари да поемат и по пътя на науката. Всяка година ICMS предоставя възможност на участниците да представят своята научна работа в три различни области – Хирургия, Вътрешни болести, Обществено здраве и Предклинични дисциплини. Победител в постерната сесия стана Йохан Рой, възпитаник на Медицински университет – София. В оралната сесия първо място зае Анна Челчовска –възпитаник на University of Oxford, UK.

По време на дните на конгреса студентите имаха възможност да присъстват на доклади на световноизвестни лектори. Сред тазгодишните гости бяха доц. Петя Чавеева – акушер-гинеколог, занимаващ се в областта на феталната медицина; проф. Мариеке Емонтс – специалист по инфекциозни болести; проф. Дарек Горечки – специалист в областта на мускулната дистрофия на Дюшен; д-р Мирослав Пеев – кардиохирург в Чикаго; доц. Околийски – представител на СЗО за България.

ICMS е една от най-големите и уважавани конференции в Европа, организирана изцяло от студенти. В нея вземат участие студенти, специализанти и докторанти по медицина, фармация, здравен мениджмънт и други медико-биологични специалности, както и млади лекари.