СТРАНИЦИ
обща снимка на участниците в конгреса

Международен Биомедицински Конгрес София 2023

Международният Биомедицински Конгрес – София 2023 (International Biomedical Congress – Sofia 2023) се проведе от 20-ти до 22-ри октомври в София Тех Парк – в иновационния форум „Джон Атанасов“ и Лабораторен комплекс с подкрепата на Медицински университет – София. В конгреса се включиха над 1000 участници, 125 лектори и модератори и 75 членове на организационния комитет от Асоциацията на студентите изследователи в България. “С добре организираното събитие и тази година успяхме да затвърдим позицията на Медицински университет – София като най-иновативното и развиващо се медицинско учебно заведение в България”, споделиха  организаторите. 

В паралелно протичащите 4 симпозиума – медицински, дентален, фармацевтичен и Junior симпозиум, участниците имаха възможността да присъстват на лекции, изнесени от световно известни специалисти в съответните теми. Научната програма на медицинския симпозиум беше разделена на 4 клъстера – репродуктивна медицина, инфекциозни болести, неврохирургия и кардиология. 

В първия конгресен ден, програмата беше открита с клъстера Репродуктивна медицина от проф. д-р Иванка Димова, ръководител на Лаборатория по геномна диагностика към МУ-София и президент на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве. След нея на сцената излезе първият чуждестранен лектор – д-р Мохамед Ибрахим от Бремен, Германия, който е консултант по гинекологична ендокринология и репродуктивна медицина. 

В най-натоварения ден на конгреса, събота, лекционната програма беше открита с клъстера Инфекциозни болести, като първа представи своята лекция д-р Ракел Тавареш, доцент в Медицинския факултет на университета в Лисабон и ръководител на клиниката по рискови инфекции и имуномодулации. Вторият лектор по инфекциозни болести беше проф. д-р Георги Попов, ръководител на клиниката по инфекциозни болести в болница „Софиямед“ и председател на Националната изпитна комисия за придобиване на специалност по „Инфекциозни болести“. В същият ден се проведе и третият клъстер от медицинската програма – Неврохирургия. Той беше представен от доц. д-р Красимир Минкин, ръководител на центъра по Функционална неврохирургия към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и от чуждестранния лектор от Турция – проф. Гьоктюг Акьолдаш от университетската болница в Коч.

В неделя лекционната програма завърши с клъстера по Кардиология. Първи представи своята лекция проф. д-р Арман Постаджиян, зам. декан на Медицински факултет към МУ-София и ръководител на отделението по Кардиология в УМБАЛ „Св.Анна“. След него  участниците присъстваха на лекцията на госта от Румъния – д-р Силвия Преда, кардиохирург от Букурещ.

Тазгодишното издание на конгреса отбеляза рекорден брой активни участници, които представиха свои оригинални научни разработки. Победители и в постерната, и в оралната сесия, станаха възпитаници на МУ-София.

Както всяка година, бяха организирани и впечатляващи практически работилници, така че всеки от участниците да има възможност да се докосне до иначе трудно достъпни сфери на медицината. Освен в София Тех Парк, работилници се проведоха и в Медико-биологичния комплекс на МУ-София, ВМА, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“, СБАЛАГ “ Майчин дом” и др.

Денталният симпозиум, който се проведе за седма поредна година като част от Международния биомедицински конгрес, отново беше на изключително високо ниво с  5 лекции и 5 практически работилници, които дадоха възможност на студентите по дентална медицина да научат за най-новите методи на работа и възможностите, които те предоставят. С лектори и модератори като проф. д-р Юри Атанасов, д-р Сариев, д-р Ирен Влахова, д-р Нели Дилкова, д-р Ивчев и д-р Аспарухов, денталният симпозиум на IBCS 2023 може да се съревновава по качество с всички Национални конгреси по Дентална медицина.

За пета година част от конгреса беше и Фармацевтичният симпозиум, който отбеляза рекордна посещаемост. Неговата програма включваше 4 лекции и 3 работилници, както и проведения за първа година Фармацевтичен куиз, на който студентите можеха да покажат своите знания. На лекциите бяха дискутирани различни теми относно новостите във фармацевтичната индустрия, а на работилниците студентите по фармация имаха възможност да усъвършенстват своите умения както в приготвянето на лекарства, така и в оказването на спешна фармацевтична първа помощ.

В рамките на IBCS се проведе и една от големите иновации Junior PreCourse – “ мини конгрес” , със специално създадена за учениците програма с лекции и уъркшопи. Повече от 200 гимназисти от 11-ти и 12-ти клас от цялата страна присъстваха на форума и имаха възможността да слушат лекции от проф. д-р Димитър Буланов, декан на Медицински факултет към МУ-София, д-р Явор Асьов, гл.ас. към катедра „Вътрешни болести“ на МУ-София и клиника по Ендокринология на УМБАЛ „Александровска“, д-р Петър Иванов, асистент към катедра „Физиология“ на МУ-София и Марио Василев, специалист по 3D-принтиране, насочено в областта на медицинските науки.

Организационният екип на International Biomedical Congress Sofia – 2023 сърдечно благодари за оказаната подкрепа от Медицински университет – София в лицето на Акад. Трайков, Проф. Буланов, както и на Студентски съвет, представляван от д-р Людмила Борисова.