СТРАНИЦИ
Група студенти полагат клетва

Младите лекари от Випуск 2022 на МФ получиха своите дипломи

751 млади лекари от Медицинския факултет към МУ-София положиха днес Хипократовата клетва и получиха дипломите си на тържествена церемония в НДК. 293 са българските абсолвенти. Общо отличниците са 107. 

„Да създадеш лекар е мисия, а тук Медицинският университет–София е безспорен лидер. Приех поканата да ви поздравя с преклонение пред всички вас”, заяви президентът Румен Радев на тържествената церемония по дипломирането на Випуск 2022. По думите му, ръководството отстоява славни традиции и ги надгражда като залага в обучението най-хуманните ценности. „Без съвременно, иновативно и качествено здравеопазване, ние не можем да изпълним нито една национална цел”, заяви още Радев като подчерта, че именно на младото поколение лекари се пада честта да трансформират системата и да я издигнат до по-високи стандарти. 

Две млади лекарки получиха наградата за пълно отличие „Златен Хипократ” – Айлин  Фейзулова  от България и Жана Адиб Саад от Израел, която има и българско гражданство.

„Да завършиш медицина е нелека задача, изискваща усилия, системен упорит труд, преподреждане на приоритетите, самодисциплина и силна мотивация. Искрено се надявам Вашият професионален път да бъде белязан от много успехи и удовлетворение от постигнатото. Проявявайте непримиримост към всички несправедливости и винаги следвайте своя морален компас. Бъдете пример за обществото ни и пазете човешкото здраве и достойнство“, с тези думи ректорът на университета акад. Лъчезар Трайков поздрави завършващите студенти.

 „Оттук нататък ви предстоят най-важните оценки – тях ще виждате в очите на своите пациенти. Няма по-голяма награда за лекаря от усмивката на излекуваното дете, от благодарността на оздравелия пациент. Няма по-голямо вълнение и удовлетворение от това да спасиш нечий живот. И това не са просто силни думи. Това е ежедневието на медика. Всички ние служим на най-висшата човешка ценност – Животът!”, подчерта в приветствието си към випуска деканът на Медицинския факултет проф.д-р Димитър Буланов. По думите му, най-важното за лекаря е да има е сърце: „Само лекарите със сърце могат да превърнат всяка една болница в истинска лечебница. Затова ви пожелавам  – каквито и цели да преследвате в кариерата си, каквито и предизвикателства да се изправят пред вас – бъдете Човеци! Лекувайте с вещина, упорство и милосърдие!”, заяви деканът. В словото си той припомни, че именно от този випуск най-много студенти се включиха като доброволци в Ковид – отделенията по време на пандемията. „Тук е мястото да изразя своето възхищение към вас и гордост от това, че вие бяхте част от реалната битка за живота в този тежък и критичен за страната и народа ни период, и показахте отговорност, кураж, силен дух и знания далеч преди да сте положили клетвата на Хипократ”, каза още проф.Буланов. Той изтъкна факта, че вече трета поредна година има устойчива тенденция за нарастване на броя на младите лекари, които остават да работят в България. Проф.Буланов благодари на преподавателите, че са им  предали с всеотдайност своите знания и опит. Поздрави и родителите на абсолвентите и им благодари, че са се доверили именно на Медицинския факултет да ги подготви за най-благородната професия.

Випуск 2022 направи дарение на СБАЛ по детски болести „Проф.д-р Иван Митев”. Средствата ще бъдат използвани за закупуване на дефибрилатор, съобщи директорът на болницата д-р Благомир Здравков.