СТРАНИЦИ

МУ-София изпрати Випуск 2021 г.

На церемонията присъстваха Румен Радев, Илияна Йотова, Кирил Петков и Йорданка Фандъкова

579 млади лекари от Медицинския университет положиха хипократова клетва. Сред тях 274 са българи, 53 от които са отличници. Трима от абсолвентите се дипломират с пълно отличие и на церемонията им бяха връчени тържествено отличията „Златен Хипократ“. Церемонията се състоя в зала 1 на НДК, а на нея присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът на република България Кирил Петков, както и кметът на София Йорданка Фандъкова.
Въпреки изпитанията, пред които са изправени работещите в здравната система у нас, в края на следването си половината от завършващите лекари са заявили, че искат да останат в България.

„Младото поколение медици имат възможността да бъдат активни участници в трансформацията на здравния модел у нас – да генерират промяната и адаптират високотехнологична апаратура към нашите условия, да разгръщат водеща изследователска и научна дейност в полза на цялото ни общество”. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си към новозавършилите лекари от випуск 2021 г. на Медицинския факултет към Медицински университет-София. На тържествена церемония 579 абсолвенти положиха Хипократовата клетва и получиха дипломите си.
„Не се съмнявам във вашата амбиция, отговорност и успех, защото познавам силата на клетвата – малко са професиите, които са обвързани с полагане на клетва да служиш за живота и здравето на другите хора“, заяви държавният глава и посочи, че церемонията е не само ритуал, а отговорност към бъдещето на България.
Президентът заяви, че е налице амбиция за промяна на здравния модел у нас, като отбеляза предвидените средства и проектите, разработени в Плана за възстановяване и устойчивост. По думите на Румен Радев, планът цели максимална достъпност на здравните грижи, внедряване на съвременни технологии и професионална реализация на младите лекари в България. Проектите предвиждат създаване на спешна помощ по въздуха (HEMS), изграждане и оборудване на регионални центрове, в които да се предотврати инвалидизация на стабилизираните пациенти, изграждане на 390 амбулатории за доболнична помощ в цялата страна, дигитална платформа за диагностика, Национален център за лъчелечение с протонна терапия.
Държавният глава съобщи, че със съдействието на Експертния съвет към благотворителната инициатива „Българската Коледа“ президентската институция ще разработи и предложи на Министерството на здравеопазването идеен проект за създаване на Национален детски рехабилитационен център при изграждането на детска болница.

В приветствието си президентът посочи, че пандемията от COVID-19 е разкрила много проблеми в българското здравеопазване и ясно е показала, че в обществото има консенсус за необходимостта от дълбока трансформация на модела.
Президентът изтъкна лидерската роля и успеха на Медицинския университет-София в обучението на младите медици.

Колко обаче от всички 579 бъдещи медици, които положиха клетва днес, ще изберат да останат в България.

Две неща събират бъдещия ендокринолог д-р Икономов и д-р Георгиев, потенциален специалист по вътрешни болести. Това са следването в университета, а в последствие общ бизнес. Още от третата година на следването си абсолвентите на випуск 2021-ва имат общ бизнес с частни линейки.

„Извършваме транспорт на стабилни пациенти от точка А до точка Б, като ако трябва нещо ние можем да се погрижим за тях, разбира се”, споделя д-р Стефан икономов.

„Най-често сме на мачовете. Мен почасово ме викат колегите, когато има твърде голяма заетост и аз съм нещо като резерва”, допълва д-р Любен Георгиев.

Днес двамата лекари бяха сред над 570-те абсолвенти на Медицинския университет, които положиха Хипократова клетва пред премиера и президента.

Наред с пожеланията за успех държавният глава очерта пред бъдещите медици и действащите проблеми в здравеопазването. Радев допълни, че COVID пандемията е помогнала да станат ясни всички несъвършенства на здравния модел.

С примери от собственото си обучение премиерът Кирил Петков изпрати новите медици.

„Аз искам да ви поздравя за успеха, който сте постигнали до тук и да ви кажа да бъдете горди, че сте български лекари – всички ние разчитаме на вас”, каза той.

Немалка част от завършващите медици обаче вече са взели решение да помагат на пациентите извън границите на България. Като д-р Георгиев, чиято детска мечта да стане лекар ще се сбъдне в Америка.

„Системата не дава достатъчно добри стимули понякога. Не само понякога, не само във финансово отношение”, каза още медикът.

Други обаче избират да останат тук.

„Обичам си България, надявам се да ни дадат шанс и да останем тук и да се грижим за нашите български пациенти”, споделят младите лекари.

Вижте целият репортаж във ВИДЕОТО