СТРАНИЦИ

МУ-София откри модерно общежитие за 8 млн. лева собствени средства

Свое обновено, модерно общежитие след основен ремонт на стойност малко над 8 млн. лева откри днес Медицински университет-София. „Реновирането е направено само със собствени средства на университета, а не от държавния бюджет“, подчерта ректорът акад. Лъчезар Трайков в приветственото си слово при откриването.

След тържествен водосвет, лентата на блок 6 прерязаха ректорът и официалните гости на церемонията – заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова-Ташкова, кметът на район Лозенец Константин Павлов и председателят на Националното представителство на студентските съвети, Даниел Парушев.

„По време на този цялостен обновителен процес, който реално започна през 2018г., ние укрепихме тази почти 60-годишна сграда, с което удължихме експлоатационния и живот“, каза акад. Трайков. „Вярвам, че ще се справим поне с основната част от тези проекти по време на настоящия мандат. Защото най-старият и най-голям медицински университет в България заслужава да се помещава в достоен за реномето му сграден фонд. Заслужават го всички наши преподаватели, които са посветили живота и работата си на развитието на медицината, нашите студенти, които ни се доверяват за обучението си, както и нашите служители, които са всеки ден на работните си места именно в тези сгради“ каза в заключение ректорът.   

Ректорът изброи и останалите инвестиционни инициативи на университета. Те засягат както обновяването на общежитийни блокове 56Б, 7, 56А и 53А, така и плановете за изграждане на чисто нова учебно-административна сграда и Ректорат за МУ-София, на нова сграда към Медицински колеж „Йорданка Филаретова“, както и пълната промяна на почивната база в гр. Китен, която ще бъде обновена, с капацитет 150 легла, и с изграден към нея конферентен център със 150 места.

Заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова поздрави МУ-София за новата придобивка в навечерието на 7 април – Световния ден на здравето, като използва тазгодишното мото на празника: „Нашата планета е нашето здраве“. Тя посочи, че е важно да създаваме градска среда, в която да живеем пълноценно. „А с тази сграда Медицински университет е създал именно такива условия“, допълни проф. Петрова, след което пожела на студентите успех в следването и да пазят чисто и красиво новото общежитие.

Блок 6 е модерно общежитие, отговарящо на всички съвременни изисквания, включително и тези за достъпна среда. То разполага със 183 двойни и 30 самостоятелни стаи със собствен санитарен възел всяка. На всеки етаж има читалня и напълно оборудвана кухня с трапезария, освен това има вече оборудвано общо перално и сушилно помещение. Има предвидени пространства за копирен център, аптека, лекарски кабинет, фитнес зала, хранителен магазин и кафене. В общежитието вече са настанени над 160 студенти, основно от бл.56Б, чийто ремонт започва също днес.