СТРАНИЦИ

МУ-София отново участник в Европейската нощ на учените

За четвърта поредна година Център по Молекулна медицина към Катедрата по Медицинска Химия и Биохимия в МУ-София ще вземе участие в Нощ на учените. Събитието ще се проведе  на 27 и 28.11.2020 г и ще бъде изцяло виртуално. 

Проследете събитието от Фейсбук страницата Нощта на учените 2020, а видеата в youtube канала, може да гледате ТУК

Ето програма на Европейската нощ на учените 2020 в Медицински университет – София по дни и часове

27 ноември

17:00 – 17:30 ч.

Наука в града FRESHER: Пътят от разчитането на човешкия геном до персонализираната медицина

Какво представляват нашите гени? Какво е човешкият геном и как да го изследваме? Каква информация ни той дава за нашето здраве, болести и произход? Кое ни прави по-податливи или по-устойчиви на инфекции? Как специфичните генетични характеристики на гостоприемника и генома на вируса влияят върху модулирането на имунния отговор и тежестта на протичане на инфекцията с COVID-19? Представят д-р Даниела Пенчева ипроф. Иванка Димова от Центъра по молекулна медицина.

17:30 – 18:30 ч.

Наука в града FRESHER: Генетична викторина

Какво знаете за генетиката и човешкия геном? Какво е общото между градинския грах и човека? Колко са общите гени между човека и шимпанзето и много други въпроси, чиито отговори ще търситев онлайн викторината по генетика.Включете се като попълните въпросниците на страницата на събитието.

18:30 – 19:30 ч.

Лаборатория FRESHER: Виртуална разходка в лабораториите на Центъра по молекулна медицина

Виртуална обиколка и демонстрации на техники от млади учени в лабораториите по геномика, следващо поколение секвениране, микрочипов анализ, метаболомика, анализ на биоактивни вещества, протеомика и клетъчни култури.

28 ноември

11:00 – 11:30 ч.

FRESHER кафене:Биобанките – инвестиция в бъдещето

Какво представляват биобанките? Какво, как и колко дълго можем да съхраняваме за изследване? Чия собственост е нашата ДНК и генетичните ни данни и как да ги опазим? За ролята на биобанките за персонализираната медицина и популационните проучвания разказва международно признатият специалист в областта и изпълнителен мениджър на Центъра по молекулна медицинапроф. д-р Радка Кънева.

11:30 – 12:00 ч.

FRESHER кафене: Молекулни биомаркери и персонализирана медицина

Какво са молекулните биомаркери? Как можем да ги ползваме за определяне на риска, прецизиране на диагнозата, прогнозата и избора на терапия при лечението на заболяванията? Какво е фармакогенетиката? Как молекулните биомаркери помогнат за разработването на нови и прецизирани терапии? Отговорите на тези въпроси отд-р Румяна Додоваот изследователската група по онкогенетика в Центъра по молекулна медицина.