СТРАНИЦИ

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ ПОСРЕЩНА ГОСТ-ЛЕКТОРИ ОТ УНИВЕРСИТЕТА НА ХИРОШИМА, ЯПОНИЯ

В периода 17-21 февруари 2020 г. трима преподаватели от университета на Хирошима, Япония посетиха МУ-София по програма Еразъм+ за академичен обмен с партньорски страни.

Институционализираното партньорство между Медицински университет – София и университета на Хирошима съществува още от 2012 г. В приятелски дух премина и официалната вечеря дадена от Н.Пр. Ватанабе Масато, посланик на Япония в България, на която бяха поканени ректорът на МУ-София проф. Виктор Златков и ръководителят на отдел ”Международна интеграция и проектно финансиране” проф. Радослав Гърчев.

Двата университета се радват на успешно сътрудничество в работата по научно-изследователски проекти в областта на медицината, денталната медицина и в сфери, свързани със здравеопазването, социалното поведение и начин на живот вече повече от 37 години.

Гост-лекторите изнесоха лекции пред аудиторията на МУ-София, на които присъстваха студенти и преподаватели от Медицински факултет. Проф. д-р Норио Сакай, дм от Департамента по биомедицина и здравни науки представи лекция за регулиране на функцията за транспортиране на серотонин чрез неговия мембранен трафик. Проф. д-р Масао Йошизуми, дм от Департамента по сърдечно-съдова физиология и медицина разгърна темата за влиянието на дадени хранителни съставки от гледна точка на съдовата биология и биомедицинското  инженерство за лекуване на артериосклерозата и други заболявания на костната система. Доц. д-р Хироки Кокубо, също от Департамента по сърдечно-съдова физиология и медицина, разгледа въпроса за развитие на сърцето на ембриона от гледна точка на анатомията на човека.

Темите на тримата преподаватели провокираха слушателите да задават въпроси в отворения панел за дискусии след лекциите и срещата протече под формата на интересен научен дебат.