СТРАНИЦИ

МУ-София представи победителите в конкурса за нова сграда

Общественото представяне на проектите за нова сграда на Медицински университет- София се състоя на 14 февруари в пространството на „Ларгото“ между МС и Президенството.

След проведен открит конкурс авторитетно жури класира седем проекта.  Участниците, заемащи първите три места получават парични награди, според решение на Академичния съвет на МУ-София, осигурени от наследството на лекаря емигрант д-р Андрей Георгиев.

Първото място е за „Tилeв apxитeĸти“ ООД с награда 80 000 лева, второто място е за „Apxитeĸтoниĸa cтyдиo“– 65 000 лева, а третото е  за проекта на фирма „ДЕЛИНЕАР“– 35 000 лева.

Ръководителите на премираните архитектурни дружества подписаха договор с ректора на МУ-София проф. Виктор Златков за получаване на присъдените награди и придобиването на права върху проектите.

Според заданието за проектиране новият дом на университета ще се намира в двора на бившата Медицинска академия нa мяcтoтo нa paзpyшeния cтoл, в близост дo Maйчин дoм и дo нoвия блoĸ нa УMБAЛ „Cв. Eĸaтepинa“, на терен от близо 13 500 ĸв. м.

Застроената площ на сградата, съгласно заданието е около 5500 кв.м., а РЗП около 28000 кв.м. В сградата ще се помещават Ректоратът, Деканатите на Медицинския факултет и на Факултета по обществено здраве към МУ-София, аула, катедри, лаборатории, конгресен център, учебни зали за лекции и семинари, кабинети, симулационен център, библиотека, подземен гараж и др. Освен административната част, сградата ще разполага със спортен център, стол-ресторант и др. Една от залите в новата сграда, ще носи името на д-р Андрей Георгиев.